Лукашенко "напълно подкрепя" мирния план на Китай за Украйна

Беларус напълно подкрепя предложенията на Пекин за прекратяване на войната в Украйна, заяви президентът Александър Лукашенко на среща с китайския си колега Си Дзинпин в Пекин, предаде АФП.

Западните държави критикуват Китай, че не е осъдил инвазията на Москва в Украйна, а Пекин реагира яростно на неотдавнашните твърдения на САЩ и НАТО, че може би обмисля трансфер на оръжия към Русия.

Предложението беше посрещнато скептично от съюзниците на Украйна, докато Русия призна предложението, но заяви, че условията за мирно разрешаване на конфликта не са налице "в момента".

"Днешната среща се провежда в много труден момент, който изисква нови, неортодоксални подходи и отговорни политически решения", заяви Лукашенко.

"Те трябва да бъдат насочени преди всичко към предотвратяване на изпадането в глобална конфронтация, която няма да има победители", казал той на Си.

"Ето защо Беларус активно излиза с предложения за мир и напълно подкрепя инициативата за международна сигурност, която Вие представихте."

Според китайски прочит Си е споменал на срещата, че страните трябва да отхвърлят "целия манталитет на Студената война" и да работят за изграждането на "балансирана, ефективна и устойчива европейска архитектура за сигурност".

Си добави, че "съответните страни трябва да престанат да политизират и инструментализират световната икономика и действително да правят неща, които ще подпомогнат прекратяването на огъня, спирането на войната и мирното разрешаване на кризата".

По-рано в сряда Лукашенко се срещна с китайския премиер Ли Къцян.

Той е заявил, че Пекин и Минск "нямат затворени теми за сътрудничество", се казва в доклада на беларуското президентство.

"Сътрудничим си по всички направления. Най-важното е, че никога не сме си поставяли за задача да бъдем приятели или да работим срещу трети страни", каза Лукашенко.

"Убедени сме, че отношенията между Беларус и Китай ще продължат да се развиват, като се основават на приятелството между двете страни", каза Ли.

От началото на войната Си е разговарял няколко пъти с Путин, но не е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски. /БГНЕС

Пекин / Китай