Лукашенко: Разполагането на ядрени оръжия в Беларус е в отговор на милитаризацията на Източна Европа

Разположените в Беларус тактически ядрени оръжия са в отговор на милитаризацията на Източна Европа, заяви президентът Александър Лукашенко.


"С разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус ние реагираме по подходящ начин на бързата милитаризация на Източна Европа и на засилената военна активност на САЩ и НАТО", заяви Лукашенко пред участниците в 11-ата Московска конференция по международна сигурност, се посочва в изявление на беларуското президентство.

В изявлението се цитират думите му, че информационните войни и киберпрестъпленията са се превърнали в нови видове оръжия, които подкопават международната търговия и икономическите отношения.

"На този фон, оставайки последователен поддръжник на осигуряването на мира и сигурността, изпълнявайки поетите по-рано международни задължения, Република Беларус - заедно със своите партньори и в рамките на Съюзната държава Беларус и Русия - полага всички усилия за засилване на взаимодействието в борбата с транснационалните предизвикателства и заплахи от различен характер", заяви той.

Лукашенко обаче отбеляза, че разполагането на ядрени оръжия не отменя мирните инициативи, които Минск предлага, "за да се възобнови диалогът по въпросите, свързани с европейската и световната сигурност, на равни начала".

Той също така заяви, че настоящата международна ситуация остава "безпрецедентно напрегната", като добави, че "почти всички известни предизвикателства и заплахи са се изострили".

"Международните закони за контрол на въоръженията са дискредитирани. Увеличават се рисковете от използване на оръжия за масово унищожение, особено за провокации, включващи ядрени и биологични оръжия", каза той.

По-нататък той изрази увереност, че срещите по време на конференцията в Москва ще послужат за "тясно укрепване на сътрудничеството между държавите и народите и ще се превърнат в значителна стъпка към изграждането на нова система за международна сигурност".

В края на май министрите на отбраната на Русия и Беларус подписаха споразумение за разполагане на руски ядрени оръжия в Беларус. Руският президент Владимир Путин заяви, че този ход е в отговор на нарастващите рискове за сигурността, като подчерта, че Москва е последвала САЩ, които са разположили свои тактически ядрени оръжия в европейски държави. /БГНЕС