Лула призова за съвместна среща между БРИКС и Г-7

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва призова в Йоханесбург за среща между страните от БРИКС и страните членки на групата Г-7, съобщи "Блумбърг".


"Кой знае, може би един ден ще се срещнем - блокът на БРИКС и блокът на Г-7. Това би била чудесна среща, на която да обсъдим търговията, научно-техническия прогрес и демокрацията", каза Лула.

По-рано тази седмица бразилският държавен глава подчерта, че БРИКС не възнамерява да се конкурира с други международни организации като Г-7 или Г-20.

Лула заяви, че БРИКС ще запази абревиатурата като свое име, защото "звучи твърде добре", за да се промени, дори след като други държави станат нейни членове.

"Името ще остане, то е хубаво. Детето е пораснало и не иска да си сменя името", каза Лула.

Съкращението БРИКС в оригиналния си вариант е използвано за първи път от икономиста на Goldman Sachs Джим О'Нийл, когато той използва съкращението "БРИК", за да привлече вниманието към темповете на растеж на Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Добавеното в края "S" (Brics) е добавено, когато Южна Африка (South Africa) се присъединява към блока през 2010 г.

Членове на групата Г-7 са Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ, а членове на БРИКС са Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка.

На срещата на върха на Съюза в Южна Африка беше решено, че БРИКС ще включва също Саудитска Арабия, Иран, Обединените арабски емирства, Египет, Аржентина и Етиопия. /БГНЕС