Лято в София: Лъвовете на града

Август е. Живакът надскача 32-3 градуса. Слънцето е жарко, сянката е дебела само по тесните софийски улички. Ваканцията е в разгара си, хората масово са или на море, или на планина. Други отмарят по паркове и градинки. Трети работят. На фона на тази августовска картина, в центъра на града се срещат все по-често чужденци, избрали да научат повече за културния и исторически живот на българската столицата. Знаят ли обаче жителите на града някои негови тайни и любопитни факти, свързани със знакови места и сгради, покрай които минаваме всеки ден, но забързани дори не поглеждаме. Ето защо в пика на лятото БГНЕС реши да припомни някои от красотите на любимата ни София и да разкаже за някои забравени градски легенди.

Всеки човек, озовал се по една или друга причина в центъра на София неминуемо ще ги забележи – величествени и горди. Лъвовете. Те са пазителите на града. Лъвът е хилядолетният български символ. Статуите на царственото животно в града ни са на знакови места – естествено на Лъвов мост, пред сградата на Съдебната палата, пред храма Света София и пред сградата на Министерство на вътрешните работи. Едва ли има някой, който да не е чувал различни вариации на историята на лъвовете от Лъвов мост и за гибелта на скулптура им. Емблематичното за града ни място беше обновено през 2014 година. Тогава и лъвовете бяха реставрирани.

Един от лъвовете на Лъвов мост

Сегашният "Лъвов мост" е изграден по идея на Христо Данов след Освобождението. По първоначален план той трябва да бъде мемориален комплекс за всички българи, загинали около Владайската река, защото до Освобождението там са екзекутирани престъпниците. Причина затова е, че в Османската империя е съществувало правило – ако престъпникът не е от града, трябва да бъде обесен пред онази врата, през която е влязъл в него. Сред загубилите живота си край "Лъвов мост", който преди е бил наричан "Шареният мост" са участниците в Априлското въстание Тодор Малеев и Стойчо Рашков, както и най-младият от четиримата софийски книжари – Георги Стойцев. Той е заловен край Радомир, докато уморен от тежкия път, се топли на огъня на един овчар. Проектът за построяването на "Лъвово мост" е посрещнат изключително добре от българските политици и интелектуалци и изграждането му започва през 1889 – 1891 г. от фирмата на известните чехи братя Прошек. Строежът и украсата на моста са по идея на Вацлав Прошек. Бронзовите фигури на лъвовете са направени във Виена от австрийската фирма "Рудолф Филип Вагнер" и символизират героизма на загиналите. За съжаление цялостната идея не е напълно завършена и от мемориала се построяват само мостът и четирите постамента с лъвовете. За сметка на това проектът струва колосалната за това време сума от 260 000 лв. – факт, който дава началото на множество анекдоти. Един от тях гласи, че неслучайно лъвовете са отлети без езици – това се случва, за да не разкажат колко пари са откраднати при построяването на моста. Според друг анекдот лъвовете онемяват, за да не им се налага да говорят за подвизите на "жриците на любовта", които се навъртат в близост до моста. В днешни дни Лъвов мост е едно от най-важните кръстовища на централна София. Мостът е с дължина 26 м и с широчина от 18,1 м, като свързва Централна автогара и Централна жп гара с останалата част на града. Така той и намиращият се около него площад се превръщат в един от най-популярните символи на столичния район Сердика, както и в архитектурен и художествен паметник на културата.

Лъвът от стълбите на Съдебната палата

Пред Съдебната палата са лъвовете на скулптора проф. Величко Минеков. Те символизират важността и авторитета, какъвто би трябвало да притежава институцията на съдебната власт. Двете статуи са поставени пред входа в поза „пасант“ (ходейки) и гледат в различни посоки, пазейки сградата на съда зад гърба си.

Лъвът при Паметника на Незнайния войн

Лъвът от Паметника на Незнайния войн при храма Света София е оцелял след бомбардировките на София. Лъвът не е изобразен в момент на рев, а преклонен пред паметта на загиналите герои. Автор на лъва е Андрей Николов. През 1926 г. скулпторът бил поканен от комисията по изготвяне на паметника и командирован в Италия, „където се намират всички образци от лъвове от всички епохи". Лъвът пред Министерството на вътрешните работи е на скулптора Михаил Михайлов. Каменният лъв е пазител на сградата. /БГНЕС

Лъвът пред сградата на МВР