МААЕ: АЕЦ "Запорожие" е изправена пред реална опасност

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси коментира спирането на резервната линия за електрозахранване на Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Гроси заяви, че централата е в опасност. МААЕ също така отбеляза продължаващите "постоянни рискове за ядрената безопасност" на фона на военния конфликт.


Експертите на агенцията заявиха, че причината за прекъсването на електрозахранването е неясна, но то е настъпило "след съобщения за военна активност в региона и извън него". Това беше потвърдено от екип на МААЕ в района на централата, който е чул множество обстрели в деня на аварията, както и през изминалата седмица.

"Най-голямата атомна електроцентрала в Европа загуби ключов източник на електроенергия, необходима за охлаждане на реакторите, както и за други важни функции, свързани с ядрената безопасност... Тези събития още веднъж подчертават съвсем реалните опасности, пред които е изправено това голямо съоръжение", заяви Рафаел Гроси, цитиран от пресслужбата на МААЕ.

Електрозахранването на Запорожската АЕЦ по резервната линия 330 kV спря вчера, 4 април, сутринта. В централата бяха спрени всичките шест блока, но оборудването се поддържа в съответствие с нормативните изисквания, увериха представители на АЕЦ.

Запорожската АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. От октомври 2022 г. тя е под управлението на "Росенергоатом" (дъщерно дружество на "Росатом").

Експерти на МААЕ присъстват в централата от 1 септември същата година. През март 2024 г. агенцията съобщи, че по време на инспекциите в АЕЦ не е установила заплахи за ядрената безопасност./БГНЕС