МААЕ: АЕЦ "Запорожие" отново има резервно захранване

Украинската атомна електроцентрала в Запорожие, която е под руска окупация, отново има резервно захранване - четири месеца след като го загуби, заяви днес ръководителят на Агенцията на ООН за атомна енергия (МААЕ) Мариано Гроси, съобщи „Киев Индипендънт“.


Електроцентралата, която е най-голямата в Европа, "е свързана отново с единствената си налична резервна преносна линия, четири месеца след загубата ѝ, но ситуацията с електричеството в обекта остава изключително нестабилна предвид продължаващия военен конфликт и не е устойчива", заяви Гроси.

Според него връзката на централата "с единствения останал далекопровод от 330 киловата, от общо шест такива резервни линии, съществували преди конфликта, е била прекъсната на 1 март поради повреда от другата страна на река Днепър и е била възстановена вечерта на 1 юли, а работата по свързването на далекопроводите е била възпрепятствана от трудната ситуация със сигурността в южната част на страната".

Енергоатом, компанията, която експлоатира атомните електроцентрали в Украйна, заяви, че преди да бъде възстановено резервното захранване, централата "е "висяла" само на една линия за връзка с националната електропреносна мрежа и е преживяла седем пълни прекъсвания на електрозахранването".

Запорожката атомна електроцентрала е под руска окупация, но се експлоатира от украински работници.

Украйна разчита в голяма степен на ядрената енергия за производство на електроенергия, така че би загубила 20 % от вътрешния си капацитет за производство на електроенергия, ако Русия я запази. /БГНЕС