Маестра Ваня Монева: Музиката за мен е живот

На 30 април 2024, с 30 песни хор „Ваня Монева“ отбеляза 30 годишнината си в зала „България“ в столицата. Във всички тези числа има много символика, но най-важното сред тях е любовта към музиката, която Ваня Монева и нейните „космически гласове“ носят по света винаги и навсякъде.

Създаден през далечната 1994 г. от диригента Ваня Монева, хор „Ваня Монева” твори в стиловете обработен фолклор, църковна музика, съвременни поп и джаз проекти, кантатно-ораториална музика, филмови и театрални продукции, world music. През годините хорът концертира по цял свят, работи с някои от най-изявените български и световни композитори и е носител на десетки награди за музика. 30 години по-късно хор „Ваня Монева” несъмнено се нарежда сред най-ценните културни богатства на България.

 

БГНЕС: С огромно удоволствие казвам добър ден на маестра Ваня Монева. Имаме страхотен повод и това е „30 години хор Ваня Монева“. Няма да те питам за хора, ще започна от друго място. Какво е за теб музиката?

 

Ваня Монева: А, музиката за мен е живот. От пет годишна с това се занимавам и не мога да живея без нея.

 

БГНЕС: Очаквах този отговор и затова веднага по въпроса. Малцина знаят, че освен изключителни обработки на автентични български песни от най-големите ни композитори, например Красимир Кюрчийски и Филип Кутев, вие правите и доста съвременни неща. Но преди да стигнем до съвременните неща... Какво ти дава музиката на гениални композитори, които са обработвали автентична българска народна музика, като Филип Кутев и Кюрчийски?

 

Ваня Монева: И не само Филип Кутев и Кюрчийски, и Николай Кауфман, и Петър Льондев, и Стефан Мутафчиев, и Иван Спасов, те са плеяда наши големи композитори. Разбира се, това много помага за израстването на всеки колектив, защото те са взели песни, които са абсолютни бисери и са ги направили към всички. красиви, многогласни за хор. И по този начин ние представяме цялата палитра от всички фолклорни области в България, така че това нещо не само издига възможностите на един колектив, а всъщност дава и на публиката много познание за това колко красота има в седемте ни основни фолклорни области.

 

БГНЕС: Освен българската публика, която ти редовно осведомяваш за корените на нашата култура, каквито всъщност са песните, с които сте обиколили целият свят, няма да сбъркам ако кажа. Как приемат българската музика чужденците? Плачат ли?

 

Ваня Монева: Много по-спонтанно, отколкото у нас. Защото те оценяват нещото, което е много специално за нашия фолклор. Не само гласовете, които са характерни, красиви, с много енергия, но те всъщност... Всъщност, забелязват какво голямо разнообразие и богатство е нашия фолклор.

В различните ритми, в мелодиката, която има, в орнаментиката, богатата орнаментика от всички фолклорни области. Така че, това много впечатлява. Но, ние сме щастливи, когато пред наша публика, всъщност, представяме българския фолклор и публиката е щастлива. И плаче, и се смее, и се радва, и аплодира на крака. Това е хубавото.

 

БГНЕС: Сега е моментът да ти задам въпроса: за 30 години хор „Ваня Монева“, кой е най-запомнящият се момент за теб от тези 30 години? Труден е въпросът, но има ли един момент, който би отделила над всички останали?

 

Ваня Монева: Всъщност за мен всеки момент е много специален. От основаването на хора, от начина по който го основахме, през годините в които сме имали много трудности, много радости, много успехи, много награди. Всичко това за мен са жалони, по които ние сме всъщност вървели и сме се стремили към нашите години напред, без да ги мислим. Те минават с такава лекота, с каквато пеем и песните си.

 

Биографията на хора включва стотици концерти в България и цяла Европа, Азия, Северна и Южна Америка и други. Успешното партньорство на хор „Ваня Монева” и японския композитор Jun Miyake води до поредица концерти в Япония – хорът е поканен да участва в трибюта за Пина Бауш в Токио през 2012, на World Music Festival в Hamamatsu, в един от знаковите концертни клубове в Токио – Blue Note през 2016 и 2018, и на Montreux Jazz Festival Tokyo – през 2017г. Хорът е и специален гост на откриването на Японския дом в Сао Пауло, Бразилия, през 2016г. Японското правителство и Японският Олимпийски комитет канят хор „Ваня Монева” да запише версия на японския химн, която прозвуча на Закриващата церемония на Олимпиадата в Рио 2016г. Впечатляващо е участието на хор „Ваня Монева” в саундтрака на филма от поредицата „Междузвездни войни” „Соло” (2018), композиран от John Powell, както и в саундтрака на продукцията на HBO „Тъмните му материи” (2019), на композитора Лорън Балф.

БГНЕС: Веднага отивам към нещото, което много ме интересува и което много държа българската публика да разбере. Хор „Ваня Монева“ се оказа, че участва постоянно в звукозаписи на някои от най-големите кинопродукции холивудски, в саундратците, в оригиналните песни, които са титулни. Разкажи ми - специално да започнем от там - за общата ви работа, за колаборацията с The Weekend.

 

Ваня Монева: Да, аз бих казала, че в някои от най-големите продукции участваме, нашите гласове се чуват. Разбира се, ние предварително не знаем, защото знаете там как е в холивудските продукции и не само големите продукции. След като излезе една премиера, тогава вече се говори за нея. Така че... В нашата дългогодишна звукозаписна дейност ние имаме участие в епизода „Solo” на „Междузвездни войни“, в един от епизодите на „Аватар“, на HBO в „His Dark Materials“ участваме в двата епизода, но всичко това се случва благодарение - аз искам да спомена тук - на 4FourStudio, защото ние там сме направили преди години демо записи и благодарение на тях отношението и желанието нашия хор да записва идва чрез тях при нас. И много сме щастливи, че това се харесва, не спират да ни канят и ние ставаме все по-добри в тази звукозаписна дейност, защото това не е фолклор.

Това е една различна музика, но много красива, специална. И по този начин хора се развива и има сега една блестяща звукозаписна техника. Бързо чете, бързо се спява, бързо разпределяме партиите и записваме. Разбира се, до сега всички са били доволни и възхитени.

 

БГНЕС: Точно това щях да питам. Сигурно правите сериозно впечатление на професионалистите и от Холивуд. Каза The Weekend и епизод 3 на „Аватар“. Това е изключително. Това е изключително висока летва. Първо, че хор „Ваня Монева“ и българската музика определено има мястото си в подобни неща, защото аз слушах парчето, звучи „етно“ това, което правите вие, но всъщност ние българите чуваме българската музика, въпреки че там е аранжирано в съответния стил на The Weekend. Нямахте директен контакт?

 

Ваня Монева: Нямахме директен контакт. Дори много от основата, от симфоничните оркестри се записва дали в Лондон, дали в Холивуд, на различни места големи симфонични оркестри записват и на нас ни дават базата, върху която ние записваме.

Така че не се виждаме пряко с останалите участници. Но пък това, че сме заедно, е преценено, че нивото трябва да е високо.

 

БГНЕС: Абсолютно. Ние всички сме горди да виждаме вашите имена в надписите и в така наречените кредити на продукциите. Хор хор „Ваня Монева“ с The Weekend, това си е истинска новина!

 

Ваня Монева: Да, да, да, така е!

 

БГНЕС: От някои от другите филми, кои би отличила, в които сте участвали? Ти каза няколко – „His Dark Materials”, каза „Solo”.

 

Ваня Монева: Да, тези най-големите, но ние участваме също с нашите гласове в много електронни игри, които не мога да проследя, те са много. И не винаги стига до нас обратната информация, кои са точно. Просто влизаме, записваме и музиката отива по предназначение, така че етногласовете, които се чуват, те са нашите, винаги. Защото всъщност България отговаря на... всички тия неща, които са свързани с звучене на етнически хор, чрез 4FORMUSIC.

БГНЕС: Чудесно, изключително звучи това. Ако трябва сега да се обърнеш към твоите възпитаници и колеги, защото ти, освен диригент на хора, ти им носиш познания на твоите изпълнители от хор „Ваня Монева“. Ако трябва да се обърнеш към тях и да им отправиш някакво послание, какво би им казала?

 

Ваня Монева: Бих им казала да вярват в ансамбловото музициране, защото то е огромна сила. То е друго усещане за музиката, за света. А...То е трудно. Не е като соловото изпълнение, защото то зависи само от теб. А когато е в зависимост от много хора, от 10 човека край теб в една партия само, това означава голямо съобразяване и много мисъл. Как точно твоя глас да попадне в общото, за да бъде част от красотата? Трудно е, но е много красиво, затова не спирайте да пеете в хор.

 

БГНЕС: Ти като диригент с изключителна практика... И като човек, който застава сам на сцената, обаче пред огромно количество прекрасни изпълнители, доколко вярваш в екипния дух?

 

Ваня Монева: Аз вярвам в него, защото моята работа винаги е била свързана с екипност от самото начало. Аз съм вече 50 години на професионалната сцена - това е немалък път, половин век - и винаги съм била свързана с много хора, т.е. моят инструмент са били певците. И силно вярвам и в началото, и до ден днешен, в екипната работа, защото ако имаш тая екипност, кой ни го е завещал това? Крум с синовете си! Всички, целият сноп, не можеш да го разчупиш, само по-отделно, всяка пръчка можеш да разчупиш. Така че, когато сме заедно, сме сила.

 

БГНЕС: Прекрасно. Ако те попитам за посланието ти към българите, такова ли ще бъде и то?

 

Ваня Монева: Да. Посланието ми към българите е това да бъдем единни, да бъдем толерантни, да се обичаме, защото любовта отваря всички врати и затваря лошото настрани. И да бъдем честни едни към други. И всеки в професионалния си път да бъде много отговорен и да мисли и за останалите. Няма как да вършиш нещо и да мислиш само за себе си. Независимо, че моята професия е... Казват: „О, това е диригента, който е представителното лице!“ Аз не мисля в такава посока. Аз мисля, че моето лице, моето представително лице всъщност е целият хор, всички момичета. И ако те са единни... ако пеят прекрасно, това е моето лице. И затова смятам, че всеки един от нас, българите, ако работи в екип честно, с достойнство и с уважение към останалите, ще има успех.

 

БГНЕС: Последния въпрос, защото не мога да не ти го задам. Всички българи се разплакват, когато слушат автентична българска народна музика, изпълнена или от солов изпълнител, или от хор.

 

Ваня Монева: Да.

 

БГНЕС: Какво би ли добавила, всъщност, ако... Аз не искам да ти давам отговора, но били добавила - трябва ли да слушаме повече автентична българска народна музика, ние българите? Какво ни дава слушането на автентичната народна българска музика?

 

Ваня Монева: Ами, дава ни мъдростта на българския народ. Защото в българската народна песен всичко е разказано. Разказано е за мъката, за труда, за красивата природа, за българката, за любовта, за всичко, което ни обикаля в нашия живот и то от векове. Освен това, българинът е с чувство за хумор. Имаме много хумористични песни. Но знаете ли, колко мъдър е българския народ? Той е създал народната песен, създал е текста, върху който се пее, с много философско виждане на нещата. За кратко време всичко е казано. Така както поезията, професионалната го прави. Така българина, който не е бил образован, всъщност е създал нашия фолклор. Затова задължително трябва да се слуша и да се учи българския фолклор, защото той ни дава много сила. И не напразно аз се ориентирах към българския фолклор, защото го обичам от дете, но завършвайки академията като класически хоров диригент, установих, че за мен пътя всъщност би бил по-убедителен, ако аз се заема с народните хорове. И така и постъпих.

Повече от 30 години всъщност аз работя с народни хорове и последната ми най-голяма рожба всъщност, нашия хор, е тоя, чрез който се изразявам и чрез който чувствам музиката и я предавам на хората. Смятам, че българинът трябва да обича своя род, своя произход, трябва да се гордее с това, което са ни завещали дедите и да не го забравяме. Никога да не го забравяме, защото в това ни е силата. /БГНЕС