Мая Санду: Молдова се нуждае от решителни действия, за да защити демокрацията от руски атаки

Президентът на Молдова Майя Санду защити мерките, които не позволяват на членове на забранена проруска партия да участват в местните избори, като заяви, че страната й се нуждае от "решителни" действия, за да защити постсъветската си демокрация от руски атаки.


Забележките на Санду идват два дни, след като молдовски съд отхвърли жалбата на високопоставен член на забранената партия на избягалия бизнес магнат Илан Шор да се кандидатира за кмет на втория по големина град в Молдова – Белти, съобщи „TVP World”.

Президентът, който е начело на кандидатурата на Молдова за присъединяване към ЕС, заяви, че няма да коментира работата на съдебната система, но добави, че съдилищата действат твърде бавно.

По думите ѝ са били необходими 10 години, за да се постигне осъдителна присъда по дело за измама на стойност 1 млрд. долара, в което е замесен Шор.

"Какво ще се случи с нашата демокрация след 10 години?", каза тя пред молдовски телевизионен канал.

"Днес тя е атакувана от престъпни групи и техните посредници от Русия. Не можем да играем шах, когато Москва се опитва да ни въвлече в боксов мач. Трябва да бъдем решителни и да защитим нашата демокрация и държавност".

Санду неведнъж е осъждала инвазията на Русия в съседна Украйна, а миналата седмица обвини руската наемническа групировка "Вагнер", че стои зад това, което тя нарече опит за свалянето ѝ от власт по-рано тази година по време на преврат.

Войната също така означава, че Молдова, с население от 2,4 млн. души и една от най-бедните страни в Европа, понякога е виждала руски ракети да кацат на нейна територия.

Шор, който живее в Израел, периодично организира демонстрации, в които призовава за оставката на правителството на Санду и се подиграва на стремежа на президента да се сближи с Европа.

През април той беше осъден задочно на 15 години затвор по обвинение в измама, а Конституционният съд на Молдова обяви партията, носеща неговото име, за незаконна.

По-късно съдът постанови, че членовете на партията могат да участват в изборите, но в рамките на няколко дни парламентът прие промени в избирателния закон, които не позволяват на най-изявените ѝ лидери да участват в изборите.

Молдовците, особено в Кишинев, подкрепиха проевропейската програма на Санду, а местните избори в цялата страна следващия месец ще бъдат тест, за да се види с каква подкрепа се ползва тя извън столицата./БГНЕС