Макет на Слънчевата система разкрива на какви плодове приличат планетите

На какви плодове приличат планетите от Слънчевата система, намалени 500 млн. пъти, може да разберем, ако посетим астрономическата обсерватория на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в Борисовата градина. За поредна година астрономите от физическия факултет на Алма Матер се включват в отбелязването на есенния световен ден на астрономията, предаде репортер на БГНЕС. По този повод входът за обсерваторията е свободен.

„Подготвени сме и за наблюдение. В момента има облаци, но ако има пролуки между тях, веднага ще насочим нашите телескопи и ще наблюдаваме Луната, Сатурн и други обекти”, каза за агенцията ни ръководителят на катедра „Астрономия” към Физическия факултет на СУ доц. Евгени Овчаров.

Докато стане време за наблюдение на звездното небе, посетителите видяха изложбата, включваща над 30 астрономически изображения, правени с телескопа „Хъбъл” и други големи телескопи.

„Макет на Слънчевата система, смалена 500 млн. пъти е друга интересна атракция. В него осемте планети са представени като различни видове плодове. Меркурий например е голям колкото боровинка, Юпитер колкото диня”, посочи доц. Овчаров.

Най-голям интерес предизвика у посетителите най-старият телескоп на постоянен фундамент. Той е на 122 години и пред него се изви огромна опашка.

Именно там срещаме 12-годишната Мария, която мечтае да стане астроном.

„Очаквам да видя телескопа, който е вътре. Виждала съм Юпитер с невъоръжено око и Слънцето, но през специален телескоп. Зная, че от прозореца си можем да видим много галактики и звезди. Най-ярката е „Сириус”, която е и най-красивата звезда”, заяви тя.

10-годишният Марио стъпва за първи път в обсерваторията, защото чак сега научил за съществуването й.

„Очаквам да видя много неща за Космоса и да разбера повече неща за различните галактики и планети. Знам, че Космосът е създаден от големия взрив. Преди всичко е била една малка точка. Тя изведнъж гръмнала и така постепенно се създали планетите, слънчевите системи, галактиките и така до днес”, обясни Марио.

Посетителите могат да станат част и от богатата лекционна програма, която съдържа 7 лекции, посветени на историята на обсерваторията, магнитното поле на Меркурий, тъмната материя. Друга лекция ще разкрие, пред насъбралото се множество, как започва животът на звездите, а накрая ще се проведе викторина, от която всички, които имат знания по астрономия ще получат награда.

На 11 ноември обсерваторията също ще бъде с вход свободен, а поводът тогава ще бъде отбелязването на Деня на отворените врати на физическия факултет. /БГНЕС