Макрон: Бъдещето на Сърбия е в ЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че бъдещето на Сърбия е "в Европейския съюз" и "никъде другаде". Той призова Косово и Белград "всеки да даде своя принос" и да "продължат" по пътя към нормализиране на отношенията.


"Сърбия никога не трябва да се съмнява, независимо от раните от близкото минало, че нейното бъдеще е в Европейския съюз и никъде другаде", заяви той заедно със сръбския си колега Александър Вучич в Елисейския дворец. "Никакви изпитания не трябва да ни карат да се съмняваме в този път", настоя той.

Сърбия, която преговаря за присъединяването си към ЕС, осъди инвазията на Русия в Украйна, но отказва да се присъедини към санкциите, наложени на Москва от Запада, и поддържа привилегировани отношения с тази страна.

"Важно е Сърбия да продължи да дава конкретен израз на този (европейски) избор, по-специално като се съгласува по-тясно с нашите външнополитически решения", подчерта Еманюел Макрон.

"Трябва също така да затвърдим този избор, като продължим и ускорим реформите за укрепване на върховенството на закона, независимостта на съдебната власт и медийния плурализъм", добави френският президент.

През септември 2023 г. напрежението достигна рядко срещано ниво, когато тежко въоръжен сръбски паравоенен командос уби косовски полицай, а след това се оттегли в манастир в село Банска, в северната част на Косово.

Във връзка с това Еманюел Макрон призова "отговорните за нападението в Банска да бъдат изправени пред съда и да им бъде потърсена отговорност" и "да се направи всичко възможно, за да се гарантира, че подобна трагедия няма да се повтори".

Той също така обеща да бъде "бдителен, за да гарантира, че ангажиментите, поети от властите в Прищина, се спазват" и че "в северната част на Косово бързо ще бъдат организирани избори за нови кметове с истинска демократична легитимност".

"Трябва да преодолеем напрежението, породено от решенията, които Косово наскоро взе по отношение на финансовите трансфери", допълни той, визирайки забраната за търговски транзакции в сръбски динари, която до този момент беше толерирана в районите на Косово, където населението е предимно сръбско.

Сръбският президент оспори коментарите на Еманюел Макрон относно "жестовете, направени и от двете страни" в Косово и заяви, че "едната от двете страни не е направила нищо".

"Никой не се занимава с въпроса за оцеляването на сръбския народ в северната част на Косово", каза той. "Положихме усилия, очакваме още усилия", настоя той.

"Искам да ви благодаря, че винаги сте умеели да ни изслушвате, че сте искали да ни чуете. Искам да благодаря на Франция за голямата ѝ подкрепа за Сърбия, не само по време на европейския ѝ път, но и за това, че ни защити, когато не беше лесно, защото знам как някои хора нямаха търпение да си разчистят сметките и да намерят достатъчно причини да си разчистят сметките със Сърбия", каза Вучич.

Вучич добави, че Сърбия винаги е подкрепяла целостта на Босна и Херцеговина, но и целостта на Република Сръбска в рамките на Босна и Херцеговина, в съответствие с Дейтънското мирно споразумение.

"Що се отнася до всички останали неща, вярвам, че има още много области, в които ще задълбочим сътрудничеството си. Вие сте човек, който държи на думата си, имам ви огромно доверие. Ние също така уважаваме и обичаме Франция безкрайно много", добави Вучич. /БГНЕС