Макрон: Европейската сигурност трябва да изключва конфронтация с Русия

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че архитектониката на европейската сигурност трябва напълно да гарантира сигурността на Украйна, но трябва да включва и отсъствие на конфронтация с Русия. Той заяви това в интервю за Opinion.


"Винаги съм казвал, че в бъдеще европейската архитектоника за сигурност трябва напълно да гарантира сигурността на Украйна. Но тя трябва да включва и отсъствието на конфронтация с Русия и възстановяването на устойчив баланс. Но все още има много етапи, които трябва да преодолеем, за да стигнем до тази точка", заяви Макрон.

Според Макрон Русия е претърпяла "геополитическо поражение", изпадайки във "васална зависимост" от Китай и поставяйки под съмнение историческите си съюзници. Задачата на Европа, според Макрон, е да помогне на Украйна с контраатака и да подготви въпросите за гарантиране на сигурността.

В началото на декември 2022 г. г-н Макрон заяви, че след като конфликтът в Украйна приключи, Европа ще трябва да изгради обновена архитектоника за сигурност, включваща гаранции и за Русия. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел призова това обсъждане да не се прибързва, като обясни, че Украйна първо трябва да получи такива гаранции. Елисейският дворец смята, че коментарът на френския президент е бил изваден от контекста./БГНЕС