Макрон посреща евролидери, за да засили подкрепата на Европа за Украйна

Френският президент Еманюел Макрон ще бъде домакин на 26 февруари на конференция на европейските лидери, целяща да засили подкрепата на Запада за Украйна на фона на нарастващите опасения, че подкрепата за Киев намалява две години след началото на борбата му срещу Русия.


Срещата в Елисейския дворец ще бъде възможност за участниците да "потвърдят отново своето единство, както и решимостта си да победят агресивната война, водена от Русия в Украйна", заяви френското президентство в неделя.

Германският канцлер Олаф Шолц и полският президент Анджей Дуда ще бъдат сред около 20-те европейски държавни и правителствени ръководители, които ще присъстват на конференцията, която ще бъде открита с видеообръщение от украинския президент Володимир Зеленски.

Други държави ще бъдат представени на министерско равнище, като за Великобритания до Париж ще пътува външният министър Дейвид Камерън.

Съединените щати и Канада ще бъдат представени от висши дипломати, но почти всички участници са от Европа, като няма данни за китайско или индийско представителство.

Словашкият министър-председател Роберт Фицо, чието правителство се смята за по-благосклонно към Русия, също ще присъства.

Според френското президентство срещата ще има за цел да "разгледа всички средства за ефективна подкрепа на Украйна".

Западни представители признават, че Русия рискува да вземе надмощие в конфликта през 2024 г., когато Украйна изчерпи оръжията и боеприпасите си.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви на 25 декември, че половината от обещаната на Киев западна военна помощ е доставена със закъснение, като изрази съжаление, че "ангажиментът не означава доставка".

Представител на френския президент, който помоли да не бъде назоваван, заяви, че срещата трябва да опровергае всяко "впечатление, че нещата се разпадат" след неуспехите на Украйна на бойното поле.

"Искаме да изпратим ясно послание на Путин, че той няма да надделее в Украйна", каза служителят. Дори и да не се планира обявяването на нови помощи, участниците ще проучат начините за "по-добро и по-решително действие".

За Макрон, който още преди руската инвазия проповядваше необходимостта Европа да намери стратегическа автономия по въпросите на сигурността, конференцията е жизненоважен шанс да покаже, че Европа може да бъде по-самостоятелна в това отношение.

Нарастват съмненията относно жизнеспособността на дългосрочната американска подкрепа за Украйна, тъй като новият пакет от помощи трудно намира законодателно одобрение, а Доналд Тръмп се стреми да се върне на президентския пост на изборите по-късно тази година./БГНЕС