Малишев: Згурова спечели и симпатията на Международната федерация по модерен петобой

Бих искал най-напред да поздравя българите с историческата победа на Светла Згурова, която стана световна шампионка по модерен петобой на първенството за девойки до 17 години. Това заяви в интервю за БГНЕС Слава Малишев, член на Борда на директорите на Международната федерация.

Слава Малишев бе изключително щастлив след световната титла на Светла Згурова.

Талантливата ни състезателка стартира от първата позиция във финала, а след нея бяха останалите 35 атлетки, които достигнаха до последната фаза за разпределение на медалите. На първенството в Националната спортна академия участва 340 състезатели от 40 държави. Малишев поздрави домакините за прекрасната организация и условия за участниците. „Българската федерация начело с Андрей Кузманов е свършила прекрасна работа по организацията. И тази година домакинствате на най-добрите състезатели от целия свят“. Членът на федерацията не пропусна да отбележи, че българските „чиновници“ в Министерството на спорта не са посетили финалите на състезанието. „Надявам се, че в оставащите дни ще посетят форума, ще видят и ще се гордеят с Федерацията по модерен петобой. Малишев все пак се надява да проведе срещи с представители на министерство. „Бих се радвал, защото представлявам президента на Международната федерация по модерен петобой и моите колеги от Изпълкома“. За финал той пожела да продължаваме в същия дух, защото давате радост и емоция на любителите на този спорт по целия свят и всички ще разберат за българското гостоприемство. Шампионатът на планетата продължава до 24 юли. Днес отборът на България се класира на 11-то място в крайното подреждане на тимовете при младежите до 17 години на шампионата, който се провежда в София.

Петобойците завършиха 11-то в крайното подреждане при отборите на Световното в София.

Тримата, които бяха избрани от наставника Владимир Кузманов, бяха Ангел Франгов, Радослав Стойчев и Любомир Германов. За отбелязване е , че зад нас в класирането останаха отборите на страни като Италия, Турция, Казахстан и още 17 държави. Тимът ни събра общ сбор от 3038 точки след всички дисциплини. Шампиони станаха Русия с 3200 точки, втори Беларус с 3190, а бронзовите медали отидоха в Египет, които регистрираха 3186 точки. Днес завърши и индивидуалната надпревара при младежите до 17 години, като с най-предно класиране е Любомир Германов – 24-и. Другият ни представител във финала Радослав Стойчев стана 36-и. С това завърши Световното първенство за юноши и девойки до 17 години. Продължава обаче шампионата по модерен петобой до 19-годишна възраст, като в дните до сряда (включително) ще се проведат квалификациите и финалите в двете възрастови групи. В момента 94 девойки се борят за влизане в Топ 36, а именно големият финал за медалите. Сред тях са станалата вчера световна шампионка Светла Згурова, както и Евгения Стоянова, Михаела Занова и Виктория Стойкова. И четирите ни представителки са с по две или повече години по-млади от съперничките си, но това в никакъв случай не ги прави аутсайдери на шампионата. Сутрин от 09:00 часа е дисциплината плуване на закрития басейн „Диана”, след това събитията се пренасят в залата и терена срещу Арката на Националната спортна академия „ Васил Левски”. Най-интересните моменти на шампионата започват в 14:00 часа с бонус рунда по фехтовка. След него са бягането плюс стрелбата. Входът за публика е безплатен. /БГНЕС