Маркова: Предстои ни най-важното състезание за годината

"Предстои ни най-важното за годината състезание, Световното първенство в София. България ще бъде представена от Боряна Калейн и Стилияна Николова. И двете момичета се представиха много успешно през целия сезон. Успешно се представиха във всички международни състезания от веригата Гран при, Световни купи, както и на Европейското първенство, така че за Световното първенство в София сме си поставили много високи цели. При една добра игра се надявам да ги постигнем". Това обяви треньорката на националния отбор по художествена гимнастика - индивидуално Бранимира Маркова преди началото на Световното първенство в София на 14 септември, предаде репортер на БГНЕС.

"Арена Армеец" ще посрещне най-добрите гимнастички в света за 39-то Световно първенство по художествена гимнастика в периода 14-18 септември, като надпреварата ще бъде и първа олимпийска квалификация за Игрите в Париж през 2024, като първите три в многобоя при ансамблите и индивидуалното печелят квоти за Олимпиадата.

"Слоганът на Световното първенство е "Цветовете на ритъма". Ще участват 62 държави след квалификации, които са континенталните първенства. Засега от Европа отказ за участие направиха Норвегия, нямаме представа по каква причина и квотата ще отиде към Азия, така че ще участва гимнастичка от Шри Ланка. Другата държава, която се оттегли, е Малайзия поради контузия на състезател. Евентуално, но още нямаме потвърждение, ще я замести гимнастичка от Сингапур", разкри генералният секретар на БФХГ Росина Атанасова.

Бранимира Марков не скри високите амбиции за представянето на Калейн и Николова. "Подготовката и на двете момичета върви много добре. След Европейското първенство подготовката на Боряна Калейн бе нарушена от болест, за една седмица излезе от форма, но Боряна е състезател с много опит и много бързо се възстанови и влиза във форма. При нея проблемът е, че трябва да бъде задържана тази форма, така че тези две седмици са изключително важни за нея и смятам, че ще бъде в оптимална форма на Световното първенство, защото с всеки изминал ден виждам подобрение във формата ѝ. В последните месеци Стилияна Николова направи един огромен скок, взе медал на Европейското като дебютантка при жените. Това момиче има изключителна мотивация и работоспособност, работи страшно добре в залата и резултатите, разбира се, си проличаха във всичките ѝ участия", каза тя.

"Предстои ни много тежко състезание, според формата на състезанието при индивидуалното най-добрите гимнастички ще изпълнят по три пъти своите композиции. И трите изпълнения са много важни, първият път е квалификация, финалите на уредите ще бъдат от 21 часа вечерта и именно затова направихме моделирани тренировки, за да видим как момичетата ще успеят да играят в този час", допълни Маркова.

Михаела Маевска

Помощник-треньорът на националния ансамбъл Михаела Маевска разкри състава за Световното след кадровите промени в последно време. "Нямахме много време за подготовка за Световното, защото претърпяхме промени в състава. Вече сме се спрели на шест момичета, които ще ни представят - това са Жанина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, Камелия Петрова, София Иванова, Маргарита Василева и Радина Томова. Надявам се, че момичетата ще успеят да покажат това, което работихме в последните месеци, защото наистина всички положихме ужасно много труд. Да се представят по най-добрия начин и да се борим за квота още от тази година. Състоянието им е добро, нямат никакви травми до момента, надявам се, че всичко ще е наред и ще зарадваме всички", сподели тя.

"При нас се наложи да сменим съчетанието, защото миналото съчетание беше измислено за други момичета и на тези не им пасна. Получихме доста предложения за съчетанието и музиката, затова решихме да направим коренно различно съчетание, което да е подходящо за тези момичета, за да могат да го изиграят с удоволствие", допълни бронзовата медалистка от Рио де Жанейро 2016. /БГНЕС