Мащабната и бурна модернизация на полската армия

В Полша пристигна поредната партида южнокорейски самоходни гаубици и танкове, съобщи полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

„Полските въоръжени сили стават все по-силни! Тази сутрин на пристанището в Гдиня пристигнаха още 12 гаубици К9 и 5 танка К2, които поръчахме миналата година от Южна Корея. Това е значително укрепване на потенциала на нашите артилерийски и бронирани части”, написа Блашчак в Туитър.

От години Полша провежда бурна модернизация и превъоръжаване, процес, който се ускори през миналата година. Варшава има за цел да измести Германия като център на НАТО в Европа. Освен във военен аспект, страната заема своето място външнополитически, икономически и енергийно.

БГНЕС припомня, че през юли Варшава сключи споразумение със Сеул на стойност 5,8 млрд. долара за закупуване на 189 танка К2 и 212 самоходни гаубици К9, което е най-голямата оръжейна сделка в историята на азиатската страна. Полша също така купува 48 леки изтребители FA-50 и 288 реактивни системи за залпов огън K239 „Chunmoo”.

По силата на споразумението със Сеул Полша възнамерява в крайна сметка да разполага с 1000 танка К2 и 672 гаубици К9, включително "полонизирани" версии, произведени в Полша, съобщава „Business Insider Polska”. Общо покупките на оръжия от Южна Корея през миналата година са достигнали 12,3 млрд. долара.

Преди нахлуването на Русия в Украйна преди една година беше сключена сделка на стойност 4,75 млрд. долара за закупуване на 250 танка M1A2 „Ейбрамс” от САЩ. Отделно Полша подписа друга сделка на стойност 1,4 млрд. долара за закупуване на 116 по-стари танка M1A1, съобщи „Вашингтон пост”.

Съединените щати дадоха зелена светлина и за друг пакет на стойност до 10 млрд. долара, включващ високомобилната артилерийска реактивна система за залпов огън M142 (HIMARS) и тактически ракетни системи с голям обсег на действие 185 мили.

"За Полша няма друга възможност освен да увеличи парите за отбрана", заяви Яцек Сивиера, ръководител на Бюрото за национална сигурност. "Страна в нашето географско положение няма голям избор."

Покупките се случват в момент, когато Полша се опитва да затвърди позицията си на водещ стълб в европейските отношения със САЩ, а войната в Украйна измества баланса на политическите сили в Европа още повече на изток и далеч от Германия.

Варшава подписа и споразумение за закупуване на 1400 произведени в Полша бойни машини на пехотата „Борсук” в рамките на най-големия проект на полската оръжейна индустрия от 50 години насам, както твърди правителството.

Прогнозната стойност на поръчките ще достигне няколко десетки милиарда злоти, а първите доставки са планирани за 2024-2025 г.

"Избираме съвременни оръжия, съвместими с оборудването на съюзническите войски", каза Блашчак и добави, че по-тежката версия на "Борсук" ще се превърне в основно оборудване за 18-та механизирана дивизия и следователно ще работи с танкове "Ейбрамс".

"Искаме мир, затова се готвим за война", каза Блашчак на 6 декември, докато посрещаше първата южнокорейска пратка от 10 танка и 24 гаубици.

"Знаем много добре, че днес, когато се води война, когато Русия се опитва да възстанови империята си, именно добре оборудваната армия е най-добрият аргумент за възпиране на агресора", добави Блашчак.

По-рано този месец президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че Полша е готова да изгради нова "желязна завеса", за да държи Русия далеч.

"Готов съм да възстановя "желязната завеса", ако трябва да се справя с агресивна държава от другата страна на източната граница, която иска да убие съседите си, да вземе земите им и да им отнеме свободата", заяви Анджей Дуда пред репортери в латвийската столица Рига.

Той подчерта, че Полша ще положи всички усилия, за да предотврати война в Европа, и затова подобрява военния си възпиращ потенциал.

"Днес истинската цел на руските лидери, и най-вече на Владимир Путин, е да възстановят царската империя. Ние сме против тази война и ще направим всичко, за да я задържим далеч от праговете си", заяви Дуда.

Министърът на отбраната Мариуш Блашчак наскоро заяви, че целта на Варшава е да увеличи броя на военнослужещите в полските въоръжени сили до 300 000 души - 250 000 професионални войници и 50 000 доброволци от Силите за териториална отбрана (СТО).

Понастоящем Полша разполага с около 36 000 военнослужещи от СТО и около 128 000 войници от различни формирования.

Планът за модернизация и превъоръжаване на Полша включва и изкарването от експлоатация на старо въоръжение. Бурният стремеж на страната и готовността ѝ да предостави нужното оръжие на Украйна, за да се защити от руската агресия, позволи на Варшава да изпрати огромно количество машини и оръжия на Киев.

Към този момент според уебсайта “Oryx”, който се специализира в документирането на военните загуби и доставки в Украйна, Полша е предоставила или престои да достави на Киев:

- 250+ танка T-72M(R) и T-72M1(R) [Доставени от април 2022 г. нататък]

- 14 танка „Леопард 2A4” [Доставени от февруари 2023 г. нататък]

- 30 танка PT-91 [Предстои да бъдат доставени]

- 42 БМП-1 [април 2022 г.]

- 20+ 122mm САУ 2С1 [април 2022 г.]

- 18+54 155mm САУ „Краб” (18 дарени, 54 закупени) [Доставени от юни 2022 г. нататък]

- 20+ 122mm РСЗО БМ-21

- 4 изтребителя МиГ-29 [Предстои да бъдат доставени] /БГНЕС