Масова предпазливост след призива на Макрон за войски в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон се сблъска с тревожни реакции от страна на европейските съюзници и предупреждение от Кремъл, след като отказа да изключи изпращането на западни сухопътни войски в Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия.


След конференция на европейските лидери Макрон заяви, че трябва да се направи "всичко необходимо", за да се гарантира поражението на Русия, включително да се разположат войски.

Кремъл предупреди за "неизбежността" на конфронтацията между НАТО и Русия, ако в конфликта бъдат изпратени войски от алианса.

Макрон обрисува мрачна картина на Русия под ръководството на президента Владимир Путин, твърдейки, че дори през последните месеци е настъпила "промяна в позицията", която е довела до втвърдяване на позицията й както във вътрешен план, така и в Украйна.

Въпреки че "няма консенсус" относно изпращането на западни сухопътни войски в Украйна, "нищо не трябва да се изключва". Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война", добави Макрон.

Реакции

Премиерът на Швеция Улф Кристершон заяви, че "засега това изобщо не се обсъжда".

Германският канцлер Олаф Шолц заяви: "Това, което беше договорено от самото начало между нас и помежду ни, важи и за в бъдеще, а именно, че на украинска земя няма да има войници, изпратени там от европейски държави или държави от НАТО."

Служител на НАТО, който говори при условие за анонимност, подчерта, че "няма планове за бойни части на НАТО на територията на Украйна" въпреки "безпрецедентната военна подкрепа" от страна на алианса.

"Оказваме помощ на Украйна от 2014 г. насам. Въпреки това няма планове за разполагане на бойни части на НАТО в Украйна", заяви генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Обединеното кралство обаче излезе с малко по-внимателна реакция, като говорителят на министър-председателя Риши Сунак заяви, че няма планове за "мащабно" разполагане на войски в Украйна.

Европейският съюз няма решение за изпращане на войски в Украйна, заяви говорител на Европейската комисия на редовен брифинг.

Испания също обяви, че е против каквото и да е разполагане на европейски войски в Украйна. /БГНЕС