Масови протести срещу борбата с бикове в Мексико Сити

Защитници на правата на животните протестираха срещу завръщането на борбата с бикове в Мексико Сити след прекратяването им преди почти две години.


На 28 януари в града се проведе първата борба с бикове от 2022 г. насам.

Съдия е наредил безсрочното спиране на практиката - която датира от XVI век в Мексико - съгласявайки се с активистите за правата на животните, които са подали иск.

Миналия месец Върховният съд отмени решението, но е вероятно да се стигне до съдебна битка между поддръжници и противници на борбите.

Местните медии съобщават, че съдиите са се произнесли само по технически аспекти и все още не са взели решение по същество.

"Изтезанията не са изкуство, не са култура", крещяха демонстрантите край арената за бикове на Plaza de México - най-голямата арена за борба с бикове в света.

Хората размахваха плакати с лозунги, сред които "край на смъртта на невинни". Други носеха маски на бикове, боядисани в червено.


Но вътре в залата хиляди празнуваха завръщането на биковете със скандирания "Да живее свободата".

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор предложи провеждането на референдум за бъдещето на борбата с бикове в Мексико Сити.

По данни на Международното дружество за хуманно отношение към животните всяка година в света се убиват около 250 000 бика.

Борбата с бикове все още е законна в много райони на Мексико, което е една от малкото страни, които все още разрешават тази практика.

Сред другите държави са Франция, Португалия, Колумбия, Венецуела, Перу и Еквадор.

Макар че е законно и в Испания, в някои градове тази практика е забранена на местно ниво./БГНЕС