Мастилата за татуиране съдържат неупоменати в етикета вещества

Преди да си направите постоянна татуировка, може да помислите какво има в шишенцето с мастило. Изследователи от университета в Бингхамтън са открили тревожно разминаване между това, което е посочено на етикетите на мастилата за татуировки, и действителните съставки, които се съдържат в тези мастила, съобщи Study Finds.


Проучването започва с въпроса как светлината влияе върху татуировките и техните химически компоненти. Докторантката Кели Мосман, заедно с колегите си Ахшабиби Ахмед и Александър Рурен, откриват, че много мастила за татуировки съдържат вещества, които не са упоменати на етикетите им. Това несъответствие повдигнало въпроса дали става дума за продукти от разпад или за оригинални съставки.

Изследователският екип анализира мастила от девет американски производители, обхващащи спектър от глобални до по-малки предприятия, в шест различни цвята. От 54 мостри на мастила удивителните 90 % показаха значителни разлики от етикетите си, включително различни пигменти и невключени в списъка добавки. Изненадващо, повече от половината от пробите съдържаха полиетиленгликол - съединение, което може да доведе до увреждане на органите при многократно излагане на въздействието му. Други констатации включват пропиленгликол, известен алерген, антибиотик, използван при инфекции на пикочните пътища, и 2-феноксиетанол, който представлява риск за кърмачетата.

Последиците от тези констатации са широкообхватни. За татуистите и техните клиенти това проучване подчертава спешната необходимост от по-добро етикетиране и производствени практики.

"Надяваме се, че производителите ще възприемат това като възможност за преоценка на продукцията си, а художниците и клиентите ще възприемат това като възможност да настояват за по-добро етикетиране и производство", казва авторът на изследването Джон Свирк, доцент по химия в университета в Бингхамтън.

Регулаторният надзор върху мастилата за татуировки в САЩ се развива отскоро. Преди приемането на Закона за модернизиране на регулирането на козметичните продукти (ЗМРКП) в края на 2022 г. мастилата за татуировки не бяха регулирани, класифицирани просто като козметични продукти. Този закон за първи път позволи на Администрацията по храните и лекарствата (АХЛ) да регулира мастилата за татуировки, включително да гарантира точни практики за етикетиране.

"АХЛ все още умува как да изглежда това и ние смятаме, че това проучване ще повлияе на дискусиите около ЗМРКП. Това е и първото проучване, което изрично разглежда мастилата, продавани в САЩ, и вероятно е най-всеобхватното, защото разглежда пигментите, които номинално остават в кожата, и опаковката носител, в която пигментът е суспендиран", обясни Свирк.

"Целта ни в много от тези изследвания е да дадем възможност на артистите и техните клиенти. Художниците на татуировки са сериозни професионалисти, които са посветили живота си на този занаят и искат възможно най-добрите резултати за своите клиенти. Опитваме се да подчертаем, че има някои недостатъци в производството и етикетирането", заключи Свирк./БГНЕС