Матева: СИК няма да сумират резултатите от хартиеното и машинното гласуване

Изборните протоколите са максимално опростени и секционните комисии няма да сумират резултатите от хартиеното и машинното гласуване. Това каза пред БНТ говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева.


Сумирането на гласовете ще става в изчислителните пунктове в общинските избирателни комисии. Говорителят на ЦИК посочи, че бързината, умората, и непрочитането на методическите указания са най-честите причини за грешки в протоколите.

"В изчислителния пункт в ОИК, където се търсят грешките на всяка втора или трета комисия, стават опашки", призна Матева.

Промените в съставите на секционните избирателни комисии отново текат в последните дни преди изборите - това е нещо традиционно, обясни Матева. Предвидено е да се заплаща допълнително за присъствие на обучение, но се наблюдават случаи, при които хора, дошли на обучение, са сменени, каза още тя.

"Това е един сериозен въпрос, за който е необходимо сериозно объждане в НС и според ЦИК - промяна. Избирането и назначаването на членове на СИК трябва да стане почти месец преди изборите, което е много рано", добави Матева. /БГНЕС