Майстор Даци: Храната е щастие (видео)

Храната е щастие, защото човек не може без нея. Тя ни дава сила, живот и любов. Всичко идва от храната. Това каза за БГНЕС сръбският майстор готвач Далибор Маринкович – Даци, който живее в България от 15 години и е носител на златен медал от прочутия конкурс "Скариада" 2009 г. в Лесковац.

Сръбският майстор готвач Далибор Маринкович – Даци и инструкторът Бранимир Кенанов

Повод за срещата ни с известния майстор, стана отварянето на лятната градина на сръбския ресторант „Котилото” в Драгалевци и представянето на новото сезонно меню „Храната е щастие”.

„Както всяка година и тази сме подготвили едно ново предложение за топлите дни. Интересно нещо, което тази година сме пуснали за първи път, е агнешката наденичка. Тя е добре овкусена с розмарин, джоджен, бахар и черен пипер. Телешките бузи са другото ново в менюто ни. Те са варени, след което се овкусяват и ги слагаме в було, за да се запекат на скарата. След това ги преливаме с топъл сръбски каймак“, разкри майстор Даци и добави, че каквото и да прави, най-важната съставка, която влага в работата си, е щипка любов.

Фитнес инструкторът Бранимир Кенанов, който беше специален гост на градината на „Котилото”, каза, че месото е основен компонент от храненето на всеки човек.

„Месото ни дава много протеини, много хранителни съставки, които не могат да се набавят от други продукти. Важен е и видът на месата. Има меса, които са по-чисти и не са калорични, има и такива, които са с повече мазнини. Ако искаме да влезем във форма за лятото, трябва да ядем по-сухи меса с по-малко мазнини, които съответно имат и по-малко калории”, обясни треньорът.

За втора година в менюто присъстват и „Момиците по овчарски“, които този път не се приготвят на скара, а в тиган, богато гарнирани с лук, гъби, чесън и подправки.

Другите интересни моменти в пролетно-лятното меню са богатото разнообразие от зелени салати, придружени от репички, лук, прясно зеле, хрупкава краставица, домати, пресни гъби. Следвани от „Чобаницата“ – родопски картофи, изпържени до златисто, свинско бонфиле с горски билки, език от млечно теленце с маслено-трюфелов сос, рулован свенски дроб, медальони с лучена шапка. А за десерт, майсторът е заложил на саксия, домашно цедено биволско кисело мляко и млечна баница по сръбски.

Разнообразието от храни, дело на майстор готвача Даци, отговарят и на най-взискателните вкусове, уверява ни съсобственикът на ресторант „Котилото“ Йонко Георгиев и дава пример как храната, която предлагат уравновесява клиентите им.

„Идва клиент. Той е изнервен, той е афектиран. Идва и иска всичко да му е на масата и да му е вкусно. Храната трябва да задоволи неговите очаквания. Ние задоволяваме очакванията на хората и аз го усещам, защото съм един от хората, които сервират по масите. Виждам, когато отговориш на очакванията как хората стават по-благи, спокойни”, сподели Георгиев и е категоричен, че те правят клиентите си по-спокойни и щастливи. /БГНЕС