Медийната комисия в НС отхвърли промените в Закона за радиото и телевизията

С 6 гласа "за", 4 "против" и 8 "въздържал се" депутатите от комисията по култура и медии в парламента отхвърлиха предлаганите от БСП промени в Закона за радиото и телевизията.

"Предлагаме да не се правят ограничителни квоти за българска музика, а да се създаде механизъм за мотивиране. В ролята на обществените медии влиза защитата на българския език, културата. Работа само на обществените медии ли е обществената функция?", каза депутатът от БСП Антон Кутев. Тома Биков от ГЕРБзаяви, че "не се съмнява в добрите намерения". "Въпросът е да изчислим доколко тези намерения ще се реализират като добри действия. По отношение на Фонда съм скептичен да има такъв фонд. Той е вкаран по модел на ВВС. Реалистичното е, че хората няма да платят таксите. Фондът, ако бъде създаден, ще отнеме административен и финансов ресурс. Ако ние ще създадем още една структура, която ще дублира СЕМ или да бъде под неговата шапка смятам, че ще създадем работни места. По-добре е да ги подсили и да имам административен капацитет", каза още Биков.

Председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов каза, че иска да има българска музика, но онази, която искаме да слушаме. "Тук говорим коя е онази селекция, която хората желаят да я слушат. Имаме тежък проблем - дефицита на телевизията, с който да се справим, да има спокойствие, да има информация. Това ни е тежкия проблем - 50% изчезва журналистиката. Кой е големият проблем - как да направят реформите в обществените медии. Основното е да са правдиви, гледаеми и нужни. Медии без пари няма как да станат", подчерта Рашидов. /БГНЕС