Меркел призна за свои решения, разцепили обществото

Ангела Меркел призна, че някои нейни решения като германски канцлер са довели до разцепление в обществото.

„Трябваше да се справям със ситуации в политиката, които доведоха до различия в мненията в Германия“, каза тя в интервю за вестник „Цайт“.

Меркел посочи като пример решението си да не затваря границите за сирийски бежанци по време на европейската мигрантска криза през 2015 г. Бившият правителствен ръководител призна, че това е довело до полемика. „Но затова не можех да отменя решенията, които взех от хуманитарни съображения“, добави тя.

За Украйна тя подкрепи открит диалог в името на бързото уреждане на конфликта. „Беше важно за мен или винаги съм се стараела да не стесним нещата твърде много“, каза тя. Бившият канцлер посъветва да не се бърза с обратната реакция, ако някой като бившия ръководител на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер предложи в даден момент, че са необходими преговори.

Ангела Меркел беше избрана за канцлер на Германия на 22 ноември 2005 г., в същия ден, в който положи клетва. На 8 декември 2021 г. Меркел официално подаде оставка. Тя беше канцлер на Германия, когато се смени властта в Украйна през 2014 г., а след това с нейно участие бяха сключени Минските споразумения за разрешаване на конфликта в Донбас. Освен това по време на нейния мандат на власт през 2015 г. избухна миграционната криза в Европа. /БГНЕС