Мигранти у нас: Стига да имаш работа, всичко е наред, България е втората ни държава

С оглед желанието на страната ни да стане пълноправен член на Шенген и все по-актуалната тема за миграционните потоци в Европа, екип на БГНЕС се срещна с мигранти, които живеят и работят у нас.

С тях разговаряхме за това кога и откъде са дошли, както и какви са причините да останат в България, а не да търсят начини да достигнат до други държави.

Пред БГНЕС Луай Казвм, който е фризьор каза, че живее в България от 8 години като е дошъл от Ирак. С него разговаряхме и за това защо е решил да остане в страната. Казвм открои българите като една от основните причини да живее в България. “Хората са много добри. Досега не виждам нищо лошо, хората не казват нищо лошо за нас. В България, когато имаш хубава работа и всичко е наред”, сподели той.

Оказва се обаче, че и мигрантите, които живеят, работят и са се устроили в България от дълги години имат своите проблеми.

Пред БГНЕС Рами Ахмед, който също е фризьор обясни, че той също е дошъл от Ирак. Той каза, че е в страната от 15 години. “От 2008 г. съм в България. Хората тук са готини, добри, помагат. Стига да имаш хубав бизнес, да можеш да работиш, можеш да живееш хубаво в България. За мен втората ми държава е България”, посочи той и открои, че все още няма българско гражданство. “Подавам го два пъти, не знам каква грешка правя, за да не ми дават гражданство, но ми е жалко, че нямам такова”, поясни Ахмед. Откакто е дошъл в България не е спирал да работи, сподели той. Фризьорът сподели, че има роднини в Европа.

“Майка ми и големият ми брат живеят в Германия. Заради войната всички отидоха някъде. Липсва ми, че не мога да видя моето семейство, защото живеем в България, а страната не е в Шенген”, каза той и сподели, че миналата година е видял майка си за първи път от 13 години, защото тя е дошла у нас. “Имам документи, лична карта и паспорт, но не мога да пътувам, защото мислят, че ако отида там искам да си давам документи за бежанец. Аз просто искам да имам свобода, да мога да ходя и да виждам моето семейство”, сподели Ахмед. Той смята, че няма значение дали са бежанци или не, защото всички те са хора и работят у нас без да чакат помощи. “Ние работим, не чакаме никой да ни помага и работим точно като българите”, каза още той. /БГНЕС

Тагове: