Михайлов отново сезира УЕФА за коментарите на англичаните

Борислав Михайлов не е доволен от коментарите на англичаните, че очакват прояви на расизъм в София.

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов изпрати второ писмо до УЕФА в рамките на месец, в което порицава "тенденциозни коментари от страна на футболисти на английския национален отбор" преди мача между двата тима в София в понеделник.

Още миналия месец селекционерът на Англия Гарет Саутгейт изрази притеснения, че срещу неговите възпитаници ще има расистки атаки по време на двубоя на Националния стадион "Васил Левски", което предизвика първото писмо на Михайлов до генералния секретар на УЕФА Теодор Теодоридис. В последствие президентът на Футболната асоциация на Англия успокои страстите с отговор до Михайлов, но в последните дни Саутгейт и неговите възпитаници отново повдигнаха темата и дори заявиха, че ще напуснат терена, ако чуят расистки възгласи от трибуните. Това тяхно действие би било нарушение на правилника на УЕФА, който гласи, че само главният рефер на срещата има право да я прекъсва временно или изцяло, ако има прояви на расизъм.

"С огромно чувство на разочарование се обръщам към Вас по повод тема, която смятах за разрешена още в края на миналия месец. За пръв път си позволих да Ви обърна внимание към настоящия казус след коментарите на мениджъра на Англия Гарет Саутгейт за евентуални расистки обиди по време на предстоящата визита на тима му в София на 14 октомври; коментари, които Българският футболен съюз, българската общественост и лично аз намираме за обидни заради несправедливото нарочване на българската публика като дискриминативно настроена", обръща се Михайлов до Теодоридис.

Английските национали заявиха, че ще напуснат терена, ако бъдат обект на расистки атаки от трибуните на Националния стадион.

"В последвалата комуникация с президента на английската футболна асоциация Грег Кларк бях информиран, че притесненията на г-н Саутгейт са основно свързани с факта, че България е санкционирана от УЕФА за расистки лозунги по време на предишен мач между двата отбора през 2011-а – и макар изказаните реплики да зачеркват с лека ръка всичко, което БФС е свършил в рамките на тези осем години, действително вярвах, че мигновената реакция на федерацията ни ще доведе до по-конструктивни действия що се отнася до публични и медийни изяви в навечерието на двубоя в понеделник", се казва още в кореспонденцията.

От БФС са изпратили и извадка с коментари на Саутгейт и английските национали от британските медии. "Макар да сме наясно с пресните проблеми с расистко поведение на всички нива в английския клубен футбол и с продължаващата битка с хулиганството в Англия и макар да аплодираме инициативата на местната асоциация за по-голяма публична отговорност сред собствените й фенове, сме наистина шокирани от опитите българските запалянковци да бъдат сочени с пръст като потенциални нарушители на реда и правилата. Енергията на Българския футболен съюз в борбата с расизма в последното десетилетие има огромен ефект, демонстриран от факта, че на мачовете на националния отбор в близкото минало няма нито един регистриран инцидент, включващ дискриминация на базата на цвят на кожата, раса, религия или политически възгледи. Чувствам се длъжен да изразя опасенията си от факта, че българските фенове биват несправедливо превърнати в обект на публично порицание и настоявам това поведение да спре, за да не се нагнетява напрежението преди мача на 14 октомври", се допълва в писмото от БФС.

"Българската публика отдавна очаква визитата на Англия с най-голямо уважение към гостуващия тим, един от най-популярните чуждестранни отбори в страната ни. Българската публика също така по никакъв начин не е съгрешила, та да бъде включвана в стереотипа „расистка“ или „враждебно настроена“ – и съм убеден, че и Вие ще се съгласите, че подобни нападки са тенденциозни и последователни опити за разстройване на атмосферата преди този футболен мач. Аз, от позицията си на президент на Българския футболен съюз, не мога да позволя подобни уронващи престижа на страната и народа ми твърдения да продължат да бъдат хвърляни в публичното пространство и силно призовавам администрацията на УЕФА да вземе необходимите мерки срещу нагнетяването на обстановката в седмицата, посветена на равенството и на празника, наречен футбол", завършва Михайлов.

Евроквалификацията между България и Англия ще се играе в понеделник от 21:45 часа на Националния стадион "Васил Левски", части от който ще бъдат затворени за публика заради предишно наказание за расизъм, наложено от УЕФА. /БГНЕС