Миризми, които влудяват котките

Котките, както е известно, имат много повече рецептори в носа си, с които разпознават ароматите и миризмите и следователно пристрастията им към тях са еднакво по-големи. Никой не е срещал котка, бягаща от миризмата на валериан или пържена риба, но има аромати, които ще уплашат котката и тя дълго ще отбягва мястото, където ги е срещнала.

Лакове, бои, белина, оцет Котката има много „специална“ област в носа си, която свързва обонятелните рецептори с рецепторите за храна. Внимание: струва ли си да опитате да я нахраните с ацетонова боя? Котката има чувствителен нос и остър ум и тъй като не е имала връзка с някои химични ще реагира с ужас на ацетона, белината и оцета. Подправки Кой може да изяде лъжица куркума? Дори хора с минимално количество обонятелни рефлекси не биха приели такова предизвикателство. А котката има хиляда пъти повече чувствителност към аромати. Освен това прашецът от всяка подправка веднага попада в устата. Всеки, който поне веднъж се е подлютил с черен пипер би съчувствал на писаните. Нито сухият джинджифил, нито черният пипер, нито естествената ванилия са приятни за тях.

Миризма на дим Котката възприема димът много, много зле - намаляването на видимостта й подсказва за опасността. На генетично ниво тези животни се страхуват от всякакъв дим, особено породен от лошите навици на стопаните. С всеки нов случай на опасност ужасната информация се запечатва в гените на котката. Дълго време пушачите собственици на котки могат дори да не подозират за ужаса, който поражда у любимците им недогорял фас в пепелника.

Цитрусови плодове Лимонът ще бъде най-мощният ви съюзник в борбата за опазване на дивана ви. Ако собственикът забележи, че котката превръща тапицерията на любимото му кресло в предмет за точене на нокти, всичко от което се нуждае е кората на пресен лимон. Натърквайки тапицерията няма да й навреди, но котето ще заобикаля „миризливото място” от метри. И тук също са виновни гените - обонятелните рецептори на „домашните тигри” не възприемат такъв дразнещ фактор и не правят разлика между миризмата на лимон, грейпфрут или портокал!/БГНЕС, РИА Новости