Мицотакис организира среща за лидерите на Балканите

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще бъде домакин на неформална вечеря за лидерите на Западните Балкани и страните-членки на ЕС от региона, предаде БГНЕС.


От кабинета на гръцкия министър-председател съобщиха, че фокусът на неформалната вечеря ще бъде разширяването на ЕС и европейското бъдеще на региона по повод 20-ата годишнина от срещата на върха ЕС-Западни Балкани и „Солунската декларация“.

Поканата на Мицотакис и била приета от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, които също ще присъстват на срещата, съобщи пресслужбата на Европейския съвет.

На неформалната среща за разширяването на Съюза, ще присъстват премиерите на България, Северна Македония, Хърватия, Румъния и Косово, президентите на Сърбия и Черна гора, председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина. Албания е поканена на президентско ниво, но няма да има представител в Атина.

Инициативата на Мицотакис отбелязва водещата роля на Гърция като стълб на стабилността, мира и енергийната сигурност на Балканите и Югоизточна Европа, а неформалната вечеря за европейското бъдеще на региона има и символичен характер , като се има предвид, че на 21 юни се навършиха 20 години от „Декларацията от Солун“ от срещата на върха ЕС-Западни Балкани, проведена по време на гръцкото председателство на Съюза, проправила пътя за европейската интеграция на няколко страни от региона. /БГНЕС