Мондиал 2026: 40 дни и над 100 мача

Увеличеното световно първенство за мъже в Северна Америка през 2026 година ще стартира с 12 групи от по четири отбора – промяна от първоначално планирания формат от 16 групи от по три тима, съобщиха от ФИФА. „Новият формат смекчава риска от уговорки и гарантира, че всички отбори ще изиграят минимум три мача, докато същевременно бъде осигурено и балансирано време за почивка между участващите тимове“, казаха от Международната централа относно формата за първия Мондиал с 48 отбора, с 16 повече от последното световно в Катар в края на миналата година.

Това означава, че ще се изиграят общо 104 мача, огромен скок от 64-те на последния турнир. Оригиналният план на ФИФА за 2026, когато Световното ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико, бе за 16 групи от три тима, от които първите два прогресират до 1/16-финалите.

Новият формат означава, че първите два от всяка група ще се класират за елиминациите, заедно с осемте най-добри трети отбора. В резултат на това, финалистите и отборите, завършили трети и четвърти, ще изиграят общо осем мача вместо сегашните седем. Решението идва, след като драматичната групова фаза на турнира в Катар убеди ФИФА, че се нуждае от повторно обмисляне.

Днешното решение бе обявено след среща на Съвета на ФИФА в столицата на Руанда – Кигали, на която бе потвърдено, че финалът на следващия Мондиал ще се играе в неделя, 19 юли, 2026 година. Президентът на Международната централа Джани Инфантино се очаква да бъде преизбран за трети мандат начело на ФИФА на Конгреса й в четвъртък. Мондиал 2026 ще се проведе в 16 града в САЩ, Мексико и Канада: Атланта, Бостън, Далас, Хюстън, Канзас Сити, Лос Анджелис, Маями, Ню Йорк/Ню Джърси, Филаделфия, Сан Франциско, Сиатъл, Гуадалахара, Мексико Сити, Монтерей, Торонто и Ванкувър.

В добавка, на днешния Съвет в Руанда бяха одобрени плановете и за увеличено Световно клубно първенство, в което Челси ще играе в дебютното му издание през лятото на 2025 година. Четирите победители в Шампионската лига от 2021 до 2024 ще се класират за надпреварата, което гарантира място на Челси и действащия носител на трофея Реал Мадрид, плюс шампионите от 2023 и 2024. 12 от 32-та отбора, които ще вземат участие, ще бъдат от Европа, а съревнованието ще се провежда на всеки четири години. Останалите осем европейски места ще бъдат вероятно разпределени според клубния коефициент на тимовете в УЕФА. Тазгодишният турнир от седем отбора ще се проведе в Саудитска Арабия през декември. Реал Мадрид спечели последното издание в Мароко миналия месец, побеждавайки Ал Хилал с 5:3 в спора за трофея.

Освен промените във формата на Мондиала и Световното клубно, Съветът на централата единодушно прие плановете за нов ежегоден турнир между шампионите на шестте си конфедерации. Дебютното му издание ще се проведе догодина и ще включва победителите от Шампионска лига, играещи с победителите от плейофите на международните конфедерации. Тази надпревара ще замени настоящия формат със седем тима на Световното клубно първенство, което означава, че тазгодишното издание в Саудитска Арабия ще бъде и последното в текущия формат. Новият турнир, който все още няма име, ще стартира през 2024, последван от променения формат на Световното клубно година по-късно. /БГНЕС