Москва и Белград ще решават заедно "косовския проблем"

Руският външен министър Сергей Лавров проведе телефонни разговори с висшето държавно ръководство на Сърбия относно ситуацията на Балканите, предаде БГНЕС.

Лавров обсъди "Балканите, решаването на косовския проблем и ситуацията в Босна и Херцеговина" с председателя на сръбския парламент Ана Бърнабич, вицепремиера Ивица Дачич и външния министър Марко Джурич.

"Разговорите обхванаха ключови аспекти на двустранното сътрудничество в духа на стратегическото партньорство. Двете страни потвърдиха взаимната решимост за укрепване на сътрудничеството, продължаване на диалога на най-високо ниво, както и в междуведомствен формат", се казва в съобщение на руското външно министерство.

Акцент в дискусията е било взаимодействието в многостранни платформи, преди всичко в системата на ООН.

"Събеседниците отбелязаха сходство в подходите и подчертаха взаимния интерес от по-нататъшни координирани стъпки за решаване на ключови въпроси от международния дневен ред. И двете страни изразиха решимост да се противопоставят на злонамерени опити за изопачаване на определени исторически събития на Балканите и подчертаха, че е недопустимо да се лепят политизирани етикети на държави и нации", заявиха от МВнР на Русия.

Москва и Белград изразиха единодушие за "необходимостта от разчитане на международното право и основните резолюции 1031 и 1244 на Съвета за сигурност на ООН." /БГНЕС