Москва прие дълги присъди затвор за саботьори

уските законодатели одобриха ново предложение, което предвижда дълги срокове затвор за "саботьори", като посочиха, че в условията на конфликта в Украйна се появяват нови терористични заплахи, включително от чужденци.

През тази година Москва въведе редица законодателни мерки, за да потуши всички предполагаеми заплахи в страната срещу близо 10-месечната инвазия на Кремъл в Украйна.

В изявление на долната камара на парламента се казва, че депутатите са одобрили на трето и последно четене пакет от мерки, насочени към "защита на нашата страна и граждани от терористични и саботажни заплахи".

"Руската федерация провежда специална военна операция и в същото време приема бежанци и остава отворена за влизане и излизане на чужди граждани", е цитиран в изявлението председателят на Думата Вячеслав Володин, който обяснява необходимостта от законите.

"Наказанието за диверсантите ще бъде възможно най-строго", каза той, според изявлението.

Законът, който ще трябва да бъде одобрен от горната камара на парламента и подписан от президента Владимир Путин, предвижда доживотен затвор за участие в саботажни дейности, тяхното финансиране или вербуване на други лица за участие.

"Обучението в саботажни действия и създаването на всякакъв вид престъпна група с цел извършване на саботаж ще се наказва решително", се казва още в изявлението.

Всеки, за когото бъде установено, че се е присъединил към саботажна група, може да бъде лишен от свобода за срок от 10 години, а хората, за които бъде установено, че са съучаствали в терористични или саботажни инциденти, са заплашени от максимален срок от две десетилетия.

През последните месеци Русия претърпя редица инциденти, включително експлозии, на важни военни и инфраструктурни обекти, за които Москва обвинява основно Украйна. /БГНЕС, АФП