Москва: Работим по подобряване на отношенията между Сирия и Турция

След срещата на външните министри на Сирия и Турция в Москва ще бъде изготвена пътна карта за нормализиране на връзките между тях.


Външните министри на Турция и Сирия проведоха първата си официална среща от началото на сирийската гражданска война преди повече от десетилетие.

В разговорите в руската столица участваха и висшите дипломати на Русия и Иран, предаде АФП.

Министрите се споразумяха да възложат на своите заместници да изготвят ""пътна карта" за развитие на връзките между Турция и Сирия" в координация с министрите на отбраната и службите за сигурност на четирите държави, се казва в изявление на Москва.

"Министрите отбелязаха положителната и конструктивна атмосфера на обмена на мнения и се договориха да продължат контактите на високо равнище", добави руското външно министерство.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че след това предложенията могат да бъдат представени на лидерите на Иран, Русия, Сирия и Турция.

"Нашата задача е да определим общите насоки за по-нататъшен напредък", заяви Лавров на срещата.

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан заяви, че Техеран приветства започването на преговорите между Сирия и Турция.

"Дълбоко вярваме, че тези две страни могат да оставят миналото зад гърба си и като гледат към бъдещето, да разрешат двустранните си проблеми чрез диалог и задълбочаване на сътрудничеството, основано на добросъседството", каза той.

Той посочи "процеса на преход в световния ред" и "упадъка на американската мощ".

През април Москва беше домакин и на четиристранни разговори с участието на министрите на отбраната на страните.

Турция подкрепи ранните усилия на бунтовниците за сваляне на сирийския президент Башар Асад, като запази военното си присъствие в северните части на разкъсваната от война страна, които предизвикват гнева на Дамаск.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се сдобри с бившите си съперници в региона и сега се опитва да организира президентска среща на върха с Асад.

Посредничеството на Кремъл би дало на президента Владимир Путин дипломатическо влияние, тъй като Русия е изолирана в международен план.

Дамаск е верен съюзник на Москва, която се намеси в гражданската война през 2015 г., нанасяйки въздушни удари в подкрепа на борещите се правителствени сили. /БГНЕС