Може ли конфликтът в Украйна да се пренесе и на Балканите?

Почти три десетилетия след като оръжията замлъкнаха, страхът от война не е изчезнал на Балканите. С началото на руската инвазия в Украйна този страх се засилва. А изразеният интерес на Русия към Балканите, присъстващ още преди февруари миналата година, допълнително обтегна политическите отношения в Босна и Херцеговина, а също и в региона, и отвори въпроса дали балканският район ще бъде следващата гореща точка.


Босна и Херцеговина: Русия атакува Босна и Херцеговина чрез Додик

Ситуацията е опасна и поради факта, че това е и границата на Алианса на НАТО: именно Босна и Херцеговина се присъедини към MAP през 2009 г., а председателството на държавата недвусмислено потвърди ангажимента си за членство в Алианса, което е определено и в Закона за отбраната на Босна и Херцеговина. Интересно е, че документите са подписани от Небойша Радманович, в качеството му на председател на Председателството на БиХ, иначе член на СНСД, Милорад Додик. Додик обаче е най-важната руска пионка в Босна и Херцеговина.

Собственикът на босненския субект Република Сръбска, който никога не трябва да се подценява, контролира границата с Европейския съюз.

Не е необходимо да навлизаме в далечното минало и да напомняме за забежките на Додик с руските вълци в Босна и Херцеговина, достатъчно е да проследим ежедневните му клетви към Майка Русия и всяко малко пътуване до Москва, за да отдаде почит на император Путин. Колко много руснаците все още се нуждаят от Додик, ясно показва фактът, че дори безпрецедентният скандал, който той създаде за Сергей Лавров - когато му подари открадната икона - беше заметен под килима. От друга страна, Западът, въпреки че твърдо подкрепя Украйна, си затваря очите (едното балканско око) и все още донякъде се сговаря с Додик.


Анализаторите тук нямат никакви съмнения: Русия иска Западните Балкани, по-конкретно Босна и Херцеговина, да се превърнат в нова фокусна точка, не само за да намали натиска върху търкалянето в украинската кал, но и за да получи нови козове за преговори.

„Руската агресия срещу Украйна е интензивна, под формата на невъоръжен конфликт и увенчаване на държавността, пренесена в Босна и Херцеговина от самото начало на конфликта там. Като се има предвид, че паметта на обществеността тук обикновено не трае повече от седем дни, ние забравихме, че началото на руската агресия срещу Украйна съвпадна с цяла поредица от противоконституционни ходове на властите на Република Сръбска и практиката на намаляване на функциите на държавата в областта на правовата държава и сигурността от страна на политическите представители на РС и в управляващата коалиция на ниво ентитет и държава“, казва проф. Сеад Турчало, декан на Факултета по политически науки на Университета в Сараево.


Той допълва, че "трябва да се добави, че посолството на Руската федерация обяви упълномощаването на членовете на президентството да водят външна политика като враждебен акт, считайки, че външната политика на Босна и Херцеговина трябва да бъде подчинена на позицията на Република Сръбска и на руската визия за световната политика".

Има съобщения, които недвусмислено представляват намеса във вътрешните работи на Босна и Херцеговина.

„Досега няма адекватна реакция от страна на либералното подразделение на международната общност в Босна и Херцеговина. То по същество се изчерпва с микроуправлението на политическата сцена и коалициите в Босна и Херцеговина, без да обръща внимание, че в по-широкия регион се изгражда нелиберална ос, която ще завладее Западните Балкани. Очертанията на тази ос можеха да се видят на неотдавнашната среща в Будапеща“, припомня Турчало.

Проф. Ясмин Ахич, декан на Факултета по криминология, криминология и изследвания на сигурността в УНСА, смята, че все още има по-малко шансове за дестабилизиране на някои страни от Западните Балкани, отколкото преди руската агресия.

„Поради ежедневната политическа какофония, която в определени периоди засяга определени области в Босна и Херцеговина и в региона, т.е. Сърбия, Косово и дори Хърватия, някои неща, които се правят на фронта на сигурността, някак си остават под радара. Най-вече когато става въпрос за самите операции на НАТО“, казва Ахич. „Хората се страхуват“.


Сърбия: Съществува риск, но вероятността е малка


Руската инвазия в Украйна продължава вече 18 месеца, което разби надеждите на всички онези проруски граждани, че "превземането на Киев ще отнеме половин час".

Сякаш все още умишлено се забравя, че руската атака срещу Украйна всъщност започна през 2014 г., т.е. преди девет години, с руското анексиране на Крим. Сякаш все още умишлено се забравя, че някои сърби доброволно отидоха да се бият на страната на Русия, както тогава, през 2014 г., така и през 2022 г., и днес, през 2023 г., заминават. В прословутата група "Вагнер", ръководена от наскоро починалия Евгений Пригожин, също имаше много бойци.

В допълнение към разочарованието от ефективността на руската армия нарасна и възхищението от храбростта на украинските войници. Наред с разочарованието на едни и възхищението на други, изглежда, че нараства и тревогата от потенциален конфликт на Балканите. Цялото последно десетилетие на ХХ в. е белязано от войни в тези райони.

Войната в Хърватия, в Босна и Херцеговина, войната в Косово и бомбардировките на СРЮ. Бомбардировките продължиха кратко време. Други конфликти, изглежда, все още тлеят особено между Косово и Сърбия. Желанието за конфликт можеше да се види на 24 февруари 2022 г., когато някои сръбски таблоиди обявиха, че Украйна е нападнала Русия. Същите таблоиди редовно пишат, че "шиптарите нападат сърбите", че "разрушават сръбските манастири" или че "целият Запад мрази Сърбия". От всичко написано по-горе е логично да се опасяваме от пренасяне на украинската война на Балканите.

Драган Джуканович, председател на Центъра за външна политика, казва, че винаги има възможност украинската криза да застигне Сърбия.

"Възможностите в рамките на Босна и Херцеговина показват, че има някакво обтягане на отношенията между политическите елити. Отношенията между Белград и Прищина също са чувствителна тема. Третата тема е промяната на конституцията в Северна Македония, обявяването на българите за етническа общност. "Съществува и проблемът със съставянето на правителството в Черна гора, където се опитват да накарат определени участници, които имат известна близост с Москва, да бъдат част от това правителство, въпреки че изглежда, че това няма да се случи", казва Джуканович.


Според него за Русия евентуален конфликт на Балканите може да се използва за отклоняване на вниманието от интервенцията в Украйна, "да се разконцентрира международното внимание и да се опита да засили собствените си позиции, когато става въпрос за войната в Украйна". За някои анализатори, познавачи на международните отношения, влиянието на Москва чрез Сърбия върху страните в региона, особено върху Черна гора, вече е аксиома. Драган Джуканович казва, че влиянията са видими и чрез медийната сфера.

От друга страна, Бранка Латинович, посланик в оставка и член на Форума за международни отношения, казва, че има много малък шанс тук да се копира украинският сценарий.

"Възможността за украинската криза, т.е. пренасянето на украинския конфликт на Балканите, е нещо, което се появи като постоянна тема след агресията срещу Украйна и разглеждането на възможността дали конфликтът на Балканите, насърчаван от някои кръгове отвън, най-вече от Русия, може да им помогне във връзка с всичко, което се случва във войната в Украйна, която е продължителна", казва той и добавя, че не изключва такава възможност. "Не мисля, че са възможни войни като тези през 90-те години, но не изключвам възможността за военен инцидент или бунт", казва той.

Не само че геополитическата среда е различна, продължава Латинович, но и всички страни от региона са цялостно интегрирани в европейската система за сигурност, на първо място чрез ОССЕ, както и чрез редица документи, от които произтичат много задължения. В крайна сметка, напомня Латинович, ние сме заобиколени от държави от НАТО. "Не вярвам, че подобен тип конфликт е възможен дори на теория", твърди той.

От началото на XXI век Балканите представляват демаркационната линия между Запада и Изтока. Джуканович казва, че от 2005 или 2006 г. насам се наблюдава разминаване между Русия и Запада по въпроса за Балканите и че Русия засилва влиянието си в тази област. "Налице е значително влияние на Москва в Западните Балкани. Те със сигурност ще се опитат да го използват допълнително, т.е. да запазят или засилят присъствието си в региона", казва Джуканович.

Бранка Латинович казва, че за Русия Балканите са опора в Европа, заедно с Беларус. Това е малко в сравнение с това, от което Русия се нуждае, за да постигне целите си, най-вече за войната, която започна в Украйна, смята Латинович и подчертава, че политиката на Белград е объркваща.

"Виждаме това в изявленията например на Ивица Дачич, който се опитва да омаловажи значението на участието на премиера в Кримската платформа. Когато има такива изявления, това може да бъде объркващо. Кое е по-разпространено в тази страна, проевропейската политика или политиката в интерес на Руската федерация", пита той.

На въпроса как Европа би реагирала на евентуален нов конфликт на Балканите, Джуканович отговаря, че е трудно да се даде оценка.

"Вероятно реакцията би била силна - от икономически санкции до пълна изолация. По-късно може би ще настъпи промяна в международната позиция на тези отделни участници", заключава Джуканович.

Черна гора: Членството в НАТО защитава Черна гора

Войната в Украйна продължава вече 18 месеца и застрашава стабилността на Западните Балкани, за което постоянно предупреждават западните партньори, смятащи, че регионът е уязвим за руското влияние.

Неотдавна Комисията по външна намеса в Европейския парламент (ЕП) публикува доклад, в който се посочва, че Русия все още има значително влияние в Западните Балкани и властта да се намесва в регионалните опити за помирение, интеграция и реформи в посока демократизация. По тяхна оценка намесата на Русия в Босна и Херцеговина (Босна и Херцеговина) минава през Република Сръбска (РС), в Черна гора - чрез просръбските настроения в страната и Сръбската православна църква (СПЦ), а в Косово - чрез използване и разпалване на съществуващите спорове в северната част на страната.

Професорът по международни отношения в Бостънския университет и бивш посланик на Черна гора в НАТО Веско Гарчевич казва, че когато става дума за Черна гора, членството в НАТО се е оказало най-добрата защита за стабилността на най-малката държава в региона.

Той заявява, че след 18 месеца от началото на инвазията в Украйна можем да говорим за два потенциални сценария, когато става въпрос за възможно влияние в Западните Балкани.

"Ако нахлуването в Украйна беше протекло по начина, по който Москва първоначално планираше (бърза смяна на властта в Киев и установяване на режим, който да е благоприятен за Путин), то вероятно щеше да ускори съществуващите негативни тенденции в нашия регион. Москва щеше да бъде насърчена да използва политическите си съюзници в региона, най-вече Белград и Баня Лука, и да ги поощри в намеренията им да задълбочат нестабилността, за да могат да бъдат инсценирани конфликти", каза Гарчевич.

Той смята, че Косово и Босна и Херцеговина ще платят особено висока цена. По думите му Белград ще се опита да насърчи допълнително центробежните сили в Босна и Херцеговина (Република Сръбска) чрез концепцията за "Сръбския свят" и да провокира още по-големи инциденти от тези, които се случиха през последните месеци в Косово. Според него Черна гора също ще бъде атакувана, защото е част от "Сръбския свят", но членството в НАТО се оказва най-добрата защита за стабилността ѝ.

"Вторият сценарий е много по-оптимистичен и ми се иска да вярвам, че ще се сбъдне: инвазията в Украйна може да убеди скептиците в ЕС, че разширяването на Съюза е правилният и най-добър отговор на нестабилността в Източна Европа. Следователно разширяването на Съюза е в интерес не само на страните от Западните Балкани, но е и в най-добър интерес за сигурността и икономиката на Франция, Германия и другите западни членки на ЕС", каза Гарчевич.

Според него има някои признаци, че в Брюксел (ЕС) този тип мислене вече не е инцидент, а се обсъжда като възможен вариант и този втори сценарий ще дойде скоро.

Черна гора има хармонизирана външна политика с външната политика на ЕС и редовно взема решения за разширяване на ограничителните мерки (санкции), насочени срещу определени лица, субекти и органи, с оглед на ситуацията в Украйна. Предвид факта, че в Черна гора тече процес на формиране на ново правителство, ЕС многократно е заявявал, че очаква новото правителство да продължи прозападния си външнополитически курс.

Въпросът за хармонизирането на външната политика на ЕС и Черна гора се определя от задълженията от глава 31 в преговорите за присъединяване на Черна гора към Съюза. /БГНЕС

-----------------------------------

Един Баримач, Марко Чоняджич и Биляна Матияшевич - "Данас"