Мустафа Хаджи: Българският народ е пример за толерантност и добро съжителство

Позволете ми от свое име и от името на мюсюлманите в България да изказа благодарност към Президентската институция и в частност към г-н Румен Радев, президент на Република България, за оказаната чест да ни събере около една трапеза в първия ден на свещения месец Разаман.

Това заяви главният мюфтия на Р България д-р Мустафа Хаджи, предаде репортер на БГНЕС.

„Въпреки, че това се случва всяка година, тържественият Ифтар всяка изминала година става по-значим и смислен. Няма да се уморя да повтарям, че българският народ е пример за толерантност и добро съжителство, което е в противовес на случващото се в световен мащаб, където се водят войни на религиозна основа“, каза главният мюфтия.

Мустафа Хаджи подчерта, че Рамазан събира хората и им дава възможност да оставят всекидневните си ангажименти и да се насладят на позитивната страна на живота, да се радват на това, което притежават и да съберат сили и смелост, гледайки напред с надежда за по-добро бъдеще. „Всъщност, вярващите, независимо към кое вероизповедание принадлежат, са обнадеждени в бъдещето, тъй като вярват и знаят, че Всевишният ги обича и няма да ги изостави“, отбеляза той.

Главният мюфтия посочи, че религията не е суха вяра в задгробния живот, а е тясно свързана със заобикалящия ни живот. „И ние, религиозните водачи, имаме призванието да я обясним на хората на смислен, достъпен и съвременен език“, добави той и допълни, че това ще предотврати много проблеми, което ще улесни и избави от изпитанията като зависимост от наркотици, алкохол, хазарт, прелюбодеяние и много други подобни.

Мустафа Хаджи заяви, че на религиозните водачи се пада задачата да водят хората по пътя на вярата, а те от своя страна да запазят сърцата си от изкушения и лоши помисли.

„Ние изживяваме щастието да изпълним повелята на Свещения Аллах и сядаме да се храним, но заедно с това и щастието да бъдем заедно с вас и с представители на религиозни изповедания, което ни сближава и обединява в каузата за нация и народ“, обърна се главният мюфтия към държавния глава Румен Радев, който е домакин на традиционната вечеря Ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Главният мюфтия благодари на президента и му пожела все така с мъдрост да води българския народ, въпреки трудностите, които съпътстват нашето битие. /БГНЕС