Ген. Мутафчийски: Депутатите трябва да бъдат пример за обществото, политиката не ме интересува

Европа вероятно няма да остане безучастна към ниските нива на ваксинация у нас. Това каза пред БНТ проф. Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА. Според него въпреки правата на свободно придвижване на гражданите, е много възможно да се наложат рестрикции към България или най-малкото да се посъветват гражданите на другите държави да избягват пътуванията до нашата страна.

Над 90% от COVID-пациентите във ВМА са неваксинирани, отчете генерал Мутафчийски. По думите му все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил фалшив сертификат, когато състоянието му се влоши. Мутафчийски призова хората да не се вслушват в съветите да не се ваксинират заради придружаващи заболявания. "Хора, когато ви кажат да не се ваксинирате заради много придружаващи заболявания, това е пълна лъжа. Многото придружаващи заболявания са първа индикация за имунизация,” изтъкна Мутафчийски

Масовата ваксинация на милиарди хора по целия свят е доказателство, че ваксините срещу COVID са безопасни, подчерта проф. Мутафчийски. Той изтъкна още, че ваксинирането на толкова много хора е безпрецедентно и доказва, че имунизациите са безопасни. До 2-3 седмици очаквам да получим достатъчно данни по въпросите, които ни интересуват за Омикрон варианта – дали новият щам заобикаля имунитета, дали протича по-тежко, как се влияе от ваксините. Според него каквото и да се говори за Омикрон варианта в момента, е спекулативно. Новият щам е с над 50 мутации, от които 30 са в шипчестия протеин. Това е вариантът с най-много мутации досега. Невинаги обаче мутациите се означават, че щамът е по-лош.

На въпрос "дали новите депутати трябва да влизат в Народното събрание със сертификат" той отговори: Депутатите трябва да бъдат еталон за обществото.

Хората с придружаващи заболявания трябва да се ваксинират, призова ген. Мутафчийски.

ВМА е създадена като болница за екстремни ситуации – такава е философията на съществуването й, така че се справяме и с настоящата ситуация. Към момента във ВМА няма свободни интензивни легла. От лечебното заведение дават информация към "Бърза помощ" за заетоста на леглата на всеки три часа. За да се разкрият 2 COVID-клиники, трябва да закрием три други, допълни Мутафчийски.

Във всички клиники, които се реновират във ВМА, се взима предвид инсталирането на системи за подаване на медицински кислород. Внедрена е и система за алармиране при прекалено голямо насищане с кислород в болничните стаи, за да се предотврати опасност от пожари и експлозии.

На въпроса дали е бил канен да се включи в политиката той отговори: Не съм допускал подобни разговори...Един от проблемите у нас, че много хора не си знаят мястото. Директорът на ВМА каза, че "не е е скрил", защото вече няма длъжност нито в щаб или в нещо друго. Попитан какво мисли на твърденията, че е плашил хората в миналото с короната той каза следното: Ето ген. Мутафчийски се скри, но вирусът остана.

Тази година ВМА празнува 130 години от създаването си. Професор Мутафчийски поздрави всички, чийто професионален път е преминал през лечебното заведение. /БГНЕС