Мюсюлманите посрещат Рамазан при затворени джамии (обзор + СНИМКИ)

Джамиите у нас ще останат затворени за Рамазана заради разпространението на новия коронавирус, предаде репортер на БГНЕС.

Свещеният за мюсюлманския свят месец Рамазан тази година започва на 24 април.

По време на днешния брифинг на оперативния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че щабът ще призове здравно и външно министерства да се преустановят пътуванията от Турция. Нота за предстоящи такива има от МВнР.

Главно мюфтийство издаде заповед, с която се затварят храмовете, няма да има посещения, а самите молитви ще се предават по интернет. Вярващите не трябва да се събират за молитва в петък, който е основният молитвен ден за мюсюлманите.

Репортер на БГНЕС видя, че на входа на Баня Башъ джамия в центъра на София има пояснителна бележка, че Джума намаз (петъчна молитва) няма да се изпълнява до края на извънредното положение. Туристическите посещения също са временно преустановени. По-рано стана ясно още, че събирането на големи вечери и фамилии се препоръчва да бъде в тесен кръг. Ифтарът или раздаването на храни – да бъде пакетирано, с възможност за дезинфекция на пакетите и да се раздават само на крайно нуждаещите се.

Турция се намира в тежко състояние по отношение на заболяването. Заразените с вируса са 100 хиляди. Общият брой на жертвите на пандемията в съседната ни страна надхвърли 2140 случая. /БГНЕС