На Луната японският апарат се събуди и предаде нови изображения на Земята

Японският безпилотен апарат за кацане на Луната се събуди, след като преживя втора студена лунна нощ и предаде нови изображения обратно на Земята, съобщи космическата агенция на страната. „Получихме отговор от SLIM снощи и потвърдихме, че SLIM е завършил успешно втората си работа през нощта“, каза Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) в мрежата X за своята сонда Smart Lander for Investigating Moon (SLIM).


„Тъй като слънцето все още беше високо в небето снощи и оборудването беше все още горещо, ние записахме изображения на обичайната природа с навигационната камера, наред с други дейности, за кратък период от време“, добави агенцията. Черно-бяла снимка на скалиста повърхност на кратер придружава публикацията в X. Спускаемият модул SLIM се докосна през януари под неравен ъгъл, което остави слънчевите му панели да обърнат в грешната посока. Около три часа след кацането – което направи Япония едва петата нация, кацнала на Луната – JAXA реши да изключи SLIM с 12 процента оставаща мощност, за да позволи възможно възобновяване по-късно. Тъй като ъгълът на слънцето се измести, сондата се върна към живот в края на януари за два дни и извърши научни наблюдения на кратер с високоспецифична камера.

Но космическият кораб не е проектиран за мразовитите двуседмични лунни нощи, когато температурата пада до минус 133 градуса. Така че учените от космическата агенция имаха повод за празнуване, когато беше успешно съживен в края на февруари след първата си лунна нощ. JAXA нарече SLIM „Лунния снайперист“ заради неговата технология за прецизно кацане. Целта на мисията е да изследва част от мантията на Луната - обикновено дълбокия вътрешен слой под нейната кора, който се смята за достъпен.

Новината дойде, след като американски спускаем апарат без екипаж „Одисей“, първият частен космически кораб, който успешно кацна на Луната, не успя да се събуди, съобщи неговият производител в събота. /БГНЕС, АФП