Най-старата икономическа катедра у нас отбелязва 120-годишен юбилей

Най-старата икономическа катедра у нас ще отбележи 120 години от създаването си. Кулминацията от събития, свързани с юбилея на катедра „Икономика” на Стопанския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, ще е днес в Аулата на висшето училище, където ще бъдат представени резултатите от научно изследване за предизвикателствата пред страната ни и ефектите върху българската икономика от присъединяването към еврозоната, а по-късно ще се проведе и тържествено заседание.

За участие в тържествата са поканени повече от 100 учени и експерти, сред които представители на централната изпълнителна власт, БНБ, БАН, работодателските организации, бивши възпитаници на Стопанския факултет и др.

Представянето на монографията: „Предизвикателства пред българската икономика по пътя към членство в еврозоната”, ще е от 14.00 часа, като с изказвания по проблематиката ще се включат служебният вицепремиер д-р Атанас Пеканов, членът на УС на БНБ Илия Лингорски, ръководителят на Представителството на ЕК у нас Цветан Кюланов, рецензентът на монографията проф. д-р Ваня Иванова и д-р Димитър Бранков от БСК

Тържественото заседание на катедрата ще е от 16.00 часа, когато се очаква да бъдат поднесени приветствия от името на президента на Р България, Министерството на електронното управление, Съюза на икономистите в България, Столичния общински съвет, КНСБ и др.

Най-старата икономическа катедра у нас е създадена през 1902 г. под името „Политическа икономия. С възстановяването на Стопанския факултет през 1991 г. тя се превръща в едно от основните структурни звена на икономическото образование у нас, в което се преподават фундаментални курсове по обща икономическа теория, както и функционални дисциплини, сред които: приложен макроикономически анализ, анализ на паричната политика, теория и управление на инвестициите, икономическа политика, икономически анализ на правото и др.

Катедрата е водеща в обучението на бакалаври в специалността „Икономика и финанси“, както и в магистърските програми „Бизнес икономика“, „Икономика и право“, „Митнически и данъчен контрол“ и „Икономика и финанси“. Учебното звено е акредитирано и за обучение в докторската програма „Икономика и икономическа политика“, с прием на български и чуждестранни докторанти. /БГНЕС

Тагове: