Найден Тодоров и Филхармонията направиха нови записи на химните на България и Европа

Министърът на културата маестро Найден Тодоров и Националният оркестър направиха нови записи на химните на Република България и Европа. Маестро Тодоров и Софийската филхармония направиха нови дигитални записи на двата химна в края на април.

 

Новите записи са направени в зала „България“ и освен че притежават висока художествена стойност, отговарят и на технически изисквания на новото време.

„През XXI век – времето на интернет и изкуствения интелект, България заслужава да има дигитална версия на оригиналния български химн и на химна на Европейския съюз“, споделя министър Тодоров.

 

Основа на музиката и текста на химна на Република България е песента „Горда Стара планина“, написана от Цветан Радославов през 1885 г. Той я композира по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Песента е утвърдена за химн през 1964 г. През годините текстът е променян многократно. Оркестрацията на официалната версия на българския химн е на големия български композитор Александър Райчев.

 

През 1972 г. Съветът на Европа приема „Ода на радостта“ за свой химн. През 1985 г. тя е приета от лидерите на Европейската общност за официалния химн на Европейския съюз. Музиката е част финалното Presto на Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен, в което е включен и текста от „Ода на радостта“ от Фридрих Шилер.

 

 

Новите записи ще бъдат качени на сайта на Министерски съвет, откъдето всички институции ще могат да ги изтеглят безвъзмездно, информират от Министерство на културата. /БГНЕС