Нападение срещу полицейски автомобил по време на протест в Париж

Френското правителство осъди "неприемливото насилие" по време на протест срещу полицейската бруталност, воден от крайнодесните. Полицаи са били хванати в капан в полицейския си автомобил, след като той е бил нападнат, съобщи АФП.


Протестът в цялата страна се проведе малко по-малко от три месеца, след като полицай уби от упор младеж край Париж при пътна проверка, което предизвика повече от седмица бунтове в Париж и други градове.

Стотици хора, облечени в черно и с качулки, се отделиха от основното шествие на няколко хиляди души в Париж

Те счупиха прозорците на банков клон и хвърляха предмети по полицейски автомобил, заседнал в движението.

Парижката полиция съобщи, че полицейският автомобил е бил нападнат с лост и само намесата на полицейски отряд за борба с безредиците е позволила освобождаването на автомобила.

На видеозапис, публикуван по-късно от канала BFMTV и споделен в интернет, се вижда как група маскирани протестиращи тичат след автомобила, като многократно го ритат, а един мъж разбива прозореца с лост.


Един полицай излиза и размахва служебното си оръжие, но не стреля и се връща в автомобила.

"Виждаме докъде води антиполицейската омраза", пише министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин в X, като осъжда "неприемливото насилие" срещу полицията.

Началникът на парижката полиция Лоран Нунес заяви, че трима души са били арестувани във връзка с инцидента.

Профсъюзите съобщиха, че се очаква около 80 000 души да протестират в цяла Франция, но полицията определи броя им на 13 800. /БГНЕС