НАСА показа за първи път най-ясното досега изображение на далечната Вселена

Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) показа в понеделник на своя уебсайт първото изображение, направено за научни цели с телескопа "Джеймс Уеб".

В изявление на американската космическа агенция се казва, че това е "най-дълбокото и ясно досега инфрачервено изображение на далечната Вселена". Ръководителят на НАСА Бил Нелсън заяви, че изображението улавя "малка част от Вселената". "Гледаме повече от 13 милиарда години назад", добави той. "Светлината се движи със скорост 186 000 мили в секунда (299 792 458 м/сек) и светлината от една от тези малки точки, които виждате, е изминала повече от 13 милиарда години", каза Нелсън на представяне в Белия дом.

Както увери директорът на космическата агенция, снимките, които ще бъдат направени с телескопа, ще предоставят данни за "химическия състав на планетарните атмосфери". Според Нелсън въз основа на тази информация експертите ще могат да направят изводи дали планетите са "подходящи за живот".

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече телескопа "нов прозорец към историята на нашата вселена". Той заяви, че публикуваното изображение е "първият поглед към светлината през този прозорец". От НАСА съобщиха, че във вторник ще представят "пълен набор от първите пълноцветни изображения", направени с "Джеймс Уеб".

Телескопът беше изведен в орбита през декември 2021 г. с помощта на ракета носител Ariane 5. Изстрелването се състоя от космодрума Куру във Френска Гвиана. Телескопът е съвместен проект на НАСА, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция.

Обсерваторията има огледало с диаметър 6,5 м - най-голямото огледало, извеждано някога в орбита. "Джеймс Уеб" ще бъде използван за изучаване на най-старите звезди и галактики във Вселената, формирани след Големия взрив, както и за търсене на потенциално обитаеми планети. Очакваната продължителност на живота му е 10 години. /БГНЕС