НАСА възобнови контакт с "Вояджър 2" след кратко прекъсване

Далечната сонда на НАСА "Вояджър 2" е сигнализирала, че е в "добро здраве", след като контролът на мисията по погрешка е прекъснал контакта за няколко дни, съобщи американската космическа агенция в последната си актуализация, предаде АФП.


Изстреляна през 1977 г. от човечеството към широката Вселена, в момента тя се намира на повече от 19,9 милиарда километра от нашата планета, изследвайки междузвездното пространство заедно със своя близнак "Вояджър 1".

Поредица от планирани команди, изпратени на "Вояджър 2" на 21 юли, "по невнимание накараха антената да се насочи на два градуса от Земята", съобщи Лабораторията за реактивно движение (ЛРД) на НАСА в скорошна актуализация.

Това я постави в невъзможно положение да предава данни или да получава команди към контролната си мисия - ситуация, която се очакваше да бъде разрешена едва след като беше извършена автоматична маневра за преориентиране на 15 октомври.

По-късно акаунтът на НАСА "Слънце и космос" съобщи в социалните мрежи, че контактът е възстановен.

"Мрежата Deep Space Network улови сигнал от "Вояджър 2", който ни информира, че космическият апарат е в добро здраве", заявиха от агенцията.

Мрежата Deep Space Network е международната мрежа от гигантски радиоантени на НАСА.

Докато ЛДР е построила и управлява космическия апарат "Вояджър", мисиите са част от Обсерваторията на хелиофизичната система на НАСА.

През декември 2018 г. "Вояджър 2" напусна защитния магнитен мехур, осигуряван от Слънцето, наречен хелиосфера, и в момента пътува през пространството между звездите.

Преди да напусне нашата Слънчева система, той стана първият и засега единствен космически апарат, посетил външните планети Уран и Нептун.

И двата космически апарата "Вояджър" носят "Златни записи" - медни дискове с позлатено покритие, предназначени да предадат историята на нашия свят на извънземните. Част от записите е българската народна песен „Излел е Делю хайдутин“, изпълнена от Валя Балканска. /БГНЕС