Най-добрите небостъргачи в света

Те са високи повече от двеста метра, стоят в градовете като символи на цивилизацията, открояват се със своя дизайн и функционалност и са създадени от най-известните архитекти. Те са трите най-добри небостъргача, построени в света, новите крале на градския силует.

В тези времена, когато духовете често се изчерпват и очакванията нарастват и падат в отговор на статистическите криви на зарази и здравна информация, може да бъде утешително да насочите погледа и вниманието си към делата на цивилизацията, които сочат към висините и символизират човешката способност за напредък и преодоляване на всяко препятствие. Небостъргачите, избрани за най-добрите в света и наградени с международната награда „Emporis Skyscraper Award“ 2019, обявена през ноември 2020 г., ни канят да гледаме към върха като максимални експонати, както на най-модерния архитектурен дизайн, така и на строителните технологии, като дух на преодоляване и напредък на човечеството.

Тази награда, една от най-известните за високата архитектура, се присъжда в продължение на 20 години от международно жури на онези небостъргачи, които се отличават със своя дизайн и функционалност и е спонсорирана от фирмата Emporis, доставчик на бази данни за сгради и строителни проекти със седалище в Хамбург, Германия, съобщава агенция EFE.

Трите сгради, наградени тази година, избрани от над 700 небостъргачи, завършени през 2019 г. и с минимална височина от 100 метра, са: Центърът Lakhta (Русия), Leeza SOHO (Китай), 35 Hudson Yards (САЩ), които заемат съответно първото, второто и третото място в класацията, според „ Emporis“.

"Горящ пламък" на повече от 450 метра

Високата 462 метра 87-етажна кула Lakhta Center, разположена в Санкт Петербург и проектирана от GORPROJECT и RMJM, е не само най-високата сграда в Русия, тя е най-високата сграда в Европа и четиринадесетата най-висока сграда в света, посочват от „Emporis“.

Той има необичайна и впечатляваща форма: външната му структура се състои от пет крила, които се въртят почти на 90 градуса, създавайки динамично впечатление и придавайки на сградата формата на горящ пламък, който прилича на логото на компанията Газпром, производител на природен газ. която е инсталирала новия си щаб в тази сграда.

Този небостъргач, който е изложен на екстремни температури, се откроява и с използването на зелени и енергийно ефективни технологии.

Фасада с двойна обвивка, тоест съставена от два слоя, които подсилват изолацията, избягват ненужни топлинни загуби и правят сградата изключително ефективна от енергийна гледна точка.

В допълнение, в центъра Lakhta излишната топлина не се губи, а се връща в системата, поради вграждането на иновативна инфрачервена радиаторна технология

Елегантната кула, разделена на две половини

Небостъргачът Leeza SOHO в Пекин е висока 207 метра, 46-етажна офис сграда, уникална със своята кръгла форма и усукано вътрешно ядро. Това е един от последните проекти на звездния архитект Заха Хадид преди смъртта й през 2016 г.

Особено поразителен е атриумът на кулата (голямо заграждение, предхождащо входа), който минава през цялата сграда отгоре надолу и елегантно я разделя на две половини. С височина 194 метра той е и най-високият атриум в света, според базата данни „Emporis“.

Освен това, непрекъснатото остъкляване на този атриум, който е публично достъпен, гарантира, че сградата е наводнена от светлина и позволява изключителна гледка към сградата, както и оживените улици на Пекин, отбелязва компанията.

Под Leeza SOHO има метростанция, поради което сградата е трябвало да бъде разделена на две части. Двете зони обаче са заобиколени от „завеса”, независима и по-лека фасада, която е изградена пред устойчивата конструкция на сградата, а освен това е любопитно, че някои етажи са свързани с мостове.

Иновативен микс от специални материали

Небостъргачът 35 Hudson Yards се намира в Ню Йорк и е част от голям строителен проект на „Hudson Yard“, насочен към реконструкция на западната страна на Манхатън.

С височина 308 метра, тя е най-високата жилищна сграда в проекта „Hudson Yards“ и включва 143 апартамента и луксозен хотел, който обхваща 11 етажа.

Жителите в тази кула, проектирана от архитектите Скидмор, Оуингс & Мерил (SOM), се радват на множество удобства, включително частна фитнес зала, зала за медитация, симулатор на голф и голяма тераса с изглед към река Хъдсън, съобщава „Emporis“.

Тази 72-етажна кула се откроява с използване и смесване на специални строителни материали.

Например, нейната фасада е направена от варовик и баварско стъкло, което увеличава уникалния й външен вид. / БГНЕС