Неандерталците са първите градинари, сочи уникално проучване

Неандерталци умишлено са изсичали гори, за да правят пасища – това е най-ранното доказателство за подобна дейност, сочи ново проучване.

Още преди 125 хиляди години неандерталците са разчиствали от дървета огромни горски площи край езеро в Германия, като това е станало в период между две ледникови епохи, сочи проучване, водено от изследователи от университета в Лайден в Холандия и университета Йоханес Гутенберг в Германия.

След десетилетия разкопки в кариера, известна като Ноймарк-Норд близо до Хале, Германия, учените открили множество доказателства за неандерталска дейност, включително и че хората са превърнали горски площи в пасища. Това е най-ранното доказателство за подобна активност, се казва в констатациите, публикувани в списанието Science Advances.

„Наред с други неща, открихме останките на стотици заклани животни, заобиколени от множество каменни инструменти и огромно количество останки от дървени въглища“, казва Уил Реобрукс от университета в Лайден.

Горските площи, обхващащи Холандия до Полша, са били дом на различни животни - от елени и говеда до лъвове и хиени. Неандерталците може да са били привлечени от района заради пълноводните му езера. Смята се, че поне в разстояние на две хилядолетия предците на днешния хомо сапиенс са поддържали откритите площи. Палеоботаникът от Лайден Кори Бейкълс е открила, че при някои езера в района, където няма доказателства за обитаване на неандерталци, залесяването е останало до голяма степен недокоснато.

„Досега се смяташе, че едва когато хората са се заели със земеделие преди около 10 000 години, те са започнали да оформят своята среда, например чрез изсичане на дървета, за да създадат ниви. Но много археолози смятат, че е започнало много по-рано, в по-малък мащаб“, каза Реобрукс./БГНЕС