Нефтохимик достигна шести пореден финал в Супер Волей след пълен обрат срещу ЦСКА

Настоящите вицешампиони от Нефтохимик 2010 Бургас ще имат възможността да вземат реванш за изгубената титла през сезон 2021/2022 от добре познатия си противник Хебър Пазарджик. Бургазлии се класираха за шести пореден финал в мъжкия ни елит след полуфинална серия, пълна с обрати, срещу столичния ЦСКА. Състезателите на Атанас Петров надделяха над „червените“ след нов петтгеймов волейболен „трилър“ и така продължават напред своя полет в Ефбет Супер Волей, достигайки финалната фаза на шампионата. По пътя си към трофея бургазлии ще трябва да се справят с действащите шампиони от Хебър, които пък в своята полуфинална серия надделяха над Левски София.

Успехът на Нефтохимик във вторник вечер беше изстрадан. Домакините загубиха първите два гейма (19-25, 14-25), като в тези моменти от мача страдаха от липса на концентрация и увереност, което пък доведе до редица непредизвикани грешки. От своя страна пък ЦСКА демонстрираше добро самочувствие и завидно спокойствие на терена, като топ реализаторът в мъжкия ни елит за редовния сезон - Димитър Димитров, не бъркаше в атака и затрудняваше съперника със силен сервис.

След това обаче бургазлии успяха да намерят своя ритъм и показаха съвсем различно лице в останалите три гейма. Водени от Аксел Трухчев в третия и четвъртия гейм и пред пълна зала „Младост“, домакините успяха да вкарат мача в тайбрек (26-24, 25-19). Матей Михайлович блесна в тези моменти, записвайки ключови точки, подкрепен също така от Трухчев за крайното 15-9.

Бургазлии завършиха като по-успешния отбор в атака: 62 на 58 успешни атаки, както и с повече асове на сметката си: 10 на 6. ЦСКА пък се представи малко по-добре на блок: 9 на 8 блока, както и завърши с по-малко грешки: 19 на 29. Най-резултатен в двубоя стана Михайлович с 26 точки, а 24 добави съотборникът му Трухчев. За ЦСКА Димитър Димитров завърши с 23.

Мъжки двубой! Може би това са най-точните думи. Изиграхме цялата серия по възможно най-добрия начин. Но разбира се, в спорта, мерилото е победата. В нашия клуб обаче привържениците оценяват нещата, които правят нашите състезатели и това се видя. Нашите състезатели дадоха повече от максимума - като настройка, психическа уравновесеност, технически компоненти. Едно голямо браво на момчетата ми! Умората не беше фактор - просто отборите са много равностойни и беше въпрос на 1-2 ситуации. Може да съжаляваме за третия гейм. Не искам да давам оценка на сезона, други трябва да я направят“, коментира старши треньорът на „червените“ Александър Попов.

Имаше много драма, до самия край...Мачът беше психологически. Видя се, че не си вярвахме в самото начало, правихме много грешки, а ЦСКА се разиграха. Бяха по-спокойни в първите два гейма, но видяхме, че трябва да отвърнем на удара. Момчетата подобриха посрещането си, оттам и атаката потръгна. Ядосах се след втория гейм, защото трябваше да ги събудя, иначе си отивахме вкъщи. От много време сме на гребена на вълната. Това е един много позитивен сезон за нас, нямам думи да изкажа благодарността си към моите състезатели. Трудът им се изплаща, а нашата приказка продължава. Ще видим какво ще можем да дадем срещу Хебър, те са много стойностен отбор“, заяви колегата му начело на Нефтохимик Атанас Петров.

Един мач, в който трябваше да влезнем малко по-спокойно. Не мога да си обясня защо и първите мачове тук, както и днес в първите два гейма, се случи обратното. Бяха доста трудни два първи гейма за нас, сякаш после ни порастнаха крилата - започнахме да правим по-добри неща на посрещане и т.н. Аз вярвах през цялото врреме, защото така се случи и с цялата серия. Поздравления и за отбора на ЦСКА - и двата отбора заслужаваха да играят на финал, но се радвам за нашия отбор, разбира се. Мнозина казваха в началото на сезона, че ще завършимм на 7-8-о място, но ние ще играем финал. Благодаря на публиката! Радвам се, че се завърнаха в залата, заслужаваха тази победа. Да си пожелаем успех след една седмица. Хебър са друг отбор в плейофите, показват различно лице. Знаех, че така ще бъде. Сега играят по коренно различен начин, но ние ще се подготвим. Радвам се, че се класирахме. Сега нека да изиграем финала, трябва да сме по-спокойният отбор“, сподели разпределителят и капитан на бургазлии Иван Станев. /БГНЕС