Некадърността на посланика ни в САЩ води до престъпления срещу България

Липсата на базисни познания за националната сигурност и интереси водят до тежки грешки, граничещи с престъпления от страна на българския посланик в САЩ Георги Панайотов, който допуска разглеждането на антибългарски документ в Сената на САЩ, предаде БГНЕС.

Става дума за проекторезолюция на американския Сенат, която потвърждава подкрепата на Вашингтон за приемането на РС Македония в Европейския съюз. Проектът е внесен на 7 март. Неговите вносители са четирима сенатори – по двама от Републиканската и Демократическата партия. Това са демократите Джийн Шахин и Питър Уелч, и републиканците Пит Рикетс и Том Уилис.

Според сенатор Уелч присъединяването на РСМ към ЕС ще засили регионалната стабилност на Западните Балкани. Сенатор Шахин призовава Вашингтон да продължи да работи със Скопие за разширяването на ЕС, а сенатор Тилис изтъква, че с присъединяването си РСМ ще засили икономическия растеж на Европа като цяло.

В документа се подчертава, че РСМ остава важен партньор на ЕС, САЩ и НАТО в областта на сигурността, предоставя на Украйна хуманитарна помощ и значително военно оборудване, гласувайки в полза на САЩ и НАТО по резолюциите на ОС на ООН срещу руската агресия и приема всички санкции на ЕС срещу Русия.

Авторите на проекторезолюцията призовават президента на САЩ, Държавния секретар и европейските съюзници да се застъпят за започване на преговори на Скопие без „допълнителни двустранни условия“.

Според анализа и оценката на посланик Панайотов този документ е „балансиран“ и той не вижда никаква опасност за страната ни от неговото приемане. Може би това донякъде влияе и на неговата оценка да уведоми за случващото се в САЩ само един човек – свой пряк началник във външно министерство, а не да запознае с него по-широк кръг от хора, участващи в правенето на българската външна политика. Това са парламентарната Комисия по външна политика, Министерски съвет и Президентство, както и Дирекциите в МВнР, които са пряко ангажирани с тази проблематика, като Дирекциите за Югоизточна Европа и ЕС. Това поведение също предизвиква много въпроси, имайки предвид, че Панайотов е дипломат от кариерата с почти 30-годишен опит на ключови позиции.

За важността на предлагания документ говори факта, че зад него не стои някаква лобистка организация на македонистката диаспора, както е било при други случаи, а самата македонска държава, която в момента провежда антибългарска политика и прави всичко възможно, за да избегне прилагането на „Френското предложение“, което по същество е предложение на целия Европейски съюз. В него ясно се посочва, че РСМ трябва да извърши реформи, една от които, но не само, е вписването на българите в Основния закон на страната.

Властите в Скопие виждат във „Френското предложение“ „гигантска“ опасност за съществуващия режим в РСМ. За целта те се стараят да използват всеки възможен случай, за да злепоставят България пред нейните евроатлантически съюзници както в Брюксел, така и във Вашингтон.

Именно такива цели преследва и проекторезолюцията, която трябва да се приеме от американския Сенат. Учудващото е, че случващото се наблюдава с абсолютно безразличие от посланик Панайотов, който явно е проспал една от основните битки на българската държава от последните години в защита на нейната национална сигурност. Още повече, че това беше човек, който в служебното правителство на президента Румен Радев заемаше поста на министър на отбраната от 12 май 2021 г. до 13 декември 2021 г., когато „Македонският въпрос“ беше в кулминацията си.

Неточната му оценка и подценяването на проекторезолюцията може в най-близко бъдеще да създаде много дългосрочни проблеми на България, която вместо да действа превантивно и още в зародиш на попречи на приемането на антибългарски актове, ще трябва да се занимава с последствията, а тогава вече ще е късно. Но така е когато за дипломати се изпращат хора, които нямат „български рецептори“ и са промити още на студентската скамейка в Москва с идеите на македонизма.

Явно посланик Георги Панайотов се чувства безнаказан, защото зад него плътно стоят финансовият министър в оставка Асен Василев и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, с които той беше колега по време на служебните правителства, назначени от Радев. Или поне така е чуван да се хвали.

Посланик Панайотов има и други прегрешения, някои от които са свързани със загубата и на човешки животи. Така по време на неговия престой в МО се случи трагичният инцидент с пилота майор Валентин Терзиев, който загина в нощта срещу 9 юни 2021 г. в морето край Шабла по време на нощно учение. Тогава изтребителят му МиГ-29 се разби, след като порази пусната мишена, която обаче е била прекалено ниско. В отбранителното ни ведомство за Панайотов се говори, че е укрил доста данни за трагичната смърт на Терзиев.

Други негови прегрешения са свързани с инцидента с френските парашутисти, за който бе обвинен невинен български офицер, който по-късно се самоуби.

Георги Панайотов официално встъпи в длъжност като извънреден и пълномощен посланик на България в САЩ на 7 юни 2022 г. Неговата кандидатура беше одобрена от президента Румен Радев. /БГНЕС