Нехамер: Заплатите на политиците без увеличение

Увеличението на заплатите на политиците с 10% е отменено. Автоматичната корекция за заплатите на политиците на федерално ниво, съобразена с инфлацията, няма да бъде извършена тази година под предвидената в закона форма. Това съобщиха днес следобед канцлерът Карл Нехамер и вицеканцлерът Вернер Коглер. Така правителството реагира на бурята от възмущение, която се разрази, след като стана известно планираното увеличение на заплатите, съобщи „ое24“.


"Това конкретно означава, че ще има нулево увеличение на заплатите на висшите представители на федерално ниво, техните заплати няма да бъдат коригирани спрямо инфлацията", заявиха Нехамер и Коглер в съвместно изявление. Това се отнася за федералния президент, федералния канцлер, вицеканцлера, всички министри и държавни секретари, председателя на Националния съвет (парламента) и председателите на парламентарните комисии. За провинциалните политици и депутатите на всички нива заплатите могат да се увеличат наполовина от сумата, изчислена от Сметната палата.

Законът ще бъде приет през есента

Необходимото за това решение ще бъде гласувано през есента от парламента. Опозиционните Партия на свободата и Социалдемократическата партия вече поискаха нулево увеличение на заплатите.

Първоначалните планове

Според първоначалните планове заплатите на политиците трябваше да се увеличат с 9,7% през следващата година, но това няма да се случи сега заради нулевото увеличение. Увеличението от 9,7 % щеше да съответства на очаквания коефициент за корекция на пенсиите. Това увеличение щеше да бъде нов рекорд. Актуализацията на заплатите би позволила на членовете на Националния съвет през следващата година да получават 10 830 евро на месец. Федералният президент щеше да получава 29 291 евро на месец (вместо 26 701), федералният канцлер - 26 152 (вместо 23 840), неговият вицеканцлер - 23 014 (вместо 29 979), а министрите - 20 922 евро бруто (вместо 19 072). Областните управители щяха да имат право на максимум 21 660 (вместо 19 745) евро.

Обществено недоволство от увеличаването на заплатите.

Преди обявеното нулево увеличение на заплащането имаше вълнения във връзка с планирания ръст на заплатите на политиците: Лидерът на парламентарната група на Партията на свободата Херберт Кикъл заяви, че увеличението на заплатите на политиците е "неприлично". "Не може отговорните лица в правителството да печелят все повече и повече, докато населението трябва да се бори с огромни финансови и екзистенциални проблеми", заяви Кикл. Партията му обяви, че през есента ще внесе предложение срещу увеличението на заплатите на политиците.

В съобщение за медиите Социалдемократическата партия поиска нулево увеличение на заплатите на членовете на правителството и федералните органи, които получават заплати, равни или по-високи от тези на ръководителите на парламентарни комисии. "Би било абсолютно неморално, ако сега заплатите на членовете на австрийското федерално правителство получат най-високата корекция", заяви лидерът на партията и федерален съветник Андреас Баблер. Освен това Баблер отново поиска актуализиране на обезщетенията за безработица.

От партия NEOS не отхвърлиха по принцип увеличението на заплатите на политиците и посочиха, че Националният съвет ще се занимае с него в края на годината. "Но има основателна причина, поради която в Австрия политиците не преговарят сами със себе си, и има законов коригиращ фактор", се казва в изявлението им. /БГНЕС