Няма статистика за колко време се отстраняват последиците от ПТП

Агенция „Пътна инфраструктура” не води регистър на пътнотранспортните произшествия (ПТП) по републиканската мрежа, както и статистика за средното време за отстраняване на последиците, предаде репортер на БГНЕС.


Трафикът по републиканската пътна мрежа значително се увеличава с началото на летния сезон, когато стотици хиляди се отправят на път , за да почиват на море. От МВР отчитат зачестяване на катастрофите през летния сезон.

Освен че те носят съществен риск за участниците в тях, местопроизшествията са опасни и за преминаващия трафик, тъй като те невинаги са добре обозначени и обезопасени, и защото често се налага движението да бъде отбивано в друга лента на пътното платно. Това само по себе си води до нови задръствания и рискове от инциденти. Поради тази причина, бързото разчистване на местопроизшествието е от ключово значение за предотвратяване на нови катастрофи.

„Само по себе си всяко ПТП е различно и изисква различен подход и време за разчистване на пътното трасе. Когато има средни и тежки наранявания, както и смъртни случаи, участъкът преминава под контрола на структурите на МВР и дейностите по премахване на последиците могат да бъдат предприети след приключване на действията от служителите на МВР“, заявява министърът на регионалното развитие Андрей Цеков, отговаряйки на депутатски въпрос.

При пътнотранспортно произшествие АПИ, органите на МВР и пътноподдържащата фирма работят в тясно сътрудничество за възстановяване на движението. При определянето на обходни маршрути или създадена временна организация на движението шофьорите своевременно се информират. Съобщенията се публикуват на интернет страницата на Агенцията и се изпращат до средствата за масово осведомяване. /БГНЕС