Нидерландия и Швеция с първи победи на Евро 2022 за жени

Нидерландия постигна дебютен успех в тазгодишното издание на Европейското първенство по футбол за жени, след като надигра Португалия с 3:2 в среща от група С на надпреварата. На „Лий Спортс Вилидж“ в Лий действащите шампионки трябваше да поработят за успеха след борбена игра от страна на португалките, но в крайна сметка се поздравиха с трите точки.

Действащите шампионки празнуват третия си и победен гол във вратата на Португалия.

Нидерландките, които грабнаха трофея през 2017, но са вече без голямата си звезда Вивиан Мидема след положителния й тест за коронавирус, поведоха още в седмата минута чрез Дамарис Егурола. Скоро след това резултатът вече бе 2:0 след точната интервенция на Стефани ван дер Грагт. В края на полувремето обаче Португалия върна един гол чрез Карол да Силва Коща. Малко след началото на втората част тя асистира на Даяна Силва за равенството в мача. Попадение на Джил Рурд бе отменено след намеса на Системата за видеоповторение (ВАР), но нищо не можеше да спре Даниел ван де Донк, която донесе ценните три точки на Нидерландия.

В другия мач от групата Швеция също записа първа победа на шампионата след успех над Швейцария с 2:1. Фридолина Ролфо откри резултата за шведките, преди Рамона Бахман да изравни. Десетина минути преди края на редовното време резервата Хана Бенисон донесе победата за Швеция.

В последните мачове от група С Швеция играе с Португалия, а Швейцария с Нидерландия на 17 юли, като шведките и нидерландките трябва да избегнат загуби от съперничките си, за да продължат към четвъртфиналите на Евро 2022. /БГНЕС