Нидерландският премиер се срещна с краля след оставката на правителството

Нидерландският министър-председател Марк Рюте разговаря с краля в събота, след като коалиционното му правителство се разпадна заради спор за миграцията, което ще доведе до избори по-късно тази година.

Крал Вилем-Александър беше извън страната на почивка, когато правителството падна, и отлетя обратно за Нидерландия, за да се срещне с Рюте - най-дългогодишният премиер на страната от 2010 г. насам.

56-годишният Рюте се придвижи сам със сив комби автомобил до кралския дворец Хуис Тен Бош в гора близо до Хага, съобщи журналист от АФП. Той си тръгна около час и половина по-късно.

"Беше добра дискусия, но няма да кажа нищо повече, защото тези разговори са поверителни", каза Рюте, лидер на дясноцентристката партия VVD, пред репортери през отворения прозорец на колата си, докато си тръгваше.

Рюте оглавява служебно правителство до изборите, които се очаква да се проведат в средата на ноември.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че се е обадил на Рюте, чието правителство е подкрепило борбата на Киев срещу руската инвазия, включително с обучение на пилоти на изтребители.

„Изразих подкрепата си в този труден политически момент. Благодарих му за непоколебимата принципна позиция на Нидерландия", заяви Зеленски в Twitter.

Той добави, че двамата са "съгласували позициите си" преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс следващата седмица.

"Препъна се"

Европа се сблъска с нарастващо напрежение по отношение на това как да се справи с миграцията и именно този въпрос окончателно раздели разклатеното коалиционно правителство на Нидерландия и четвърто правителство на Рюте.

Четирите коалиционни партии изпаднаха в противоречие заради плановете на Рюте да затегне ограниченията за събиране на семействата на кандидатите за убежище в опит да ограничи броя им след скандала от миналата година с препълнените миграционни центрове, съобщи АФП.

ChristenUnie - християндемократическа партия, която получава основната си подкрепа от твърдо протестантския "библейски пояс" в централната част на Нидерландия - и лявоцентристката D66 категорично се противопоставиха на плана на Рюте.

Нидерландските вестници подхванаха трупа на нестабилната коалиция, която встъпи в длъжност едва през януари 2022 г., след рекордните 271 дни на преговори.

Вестник Volkskrant заяви, че кабинетът "се препъна от самото начало и така и не успя да се възстанови".

Изборите сега обещават да бъдат едни от най-размирните от едно поколение насам, с токсична смес от въпроси, включително миграцията, разгневените фермери и цената на живота.

Най-новото предизвикателство пред кандидатурата на Рюте за пети мандат идва от нова земеделска партия, която се противопоставя на подкрепяните от ЕС правила за опазване на околната среда, а нидерландската крайна десница продължава да бъде заплаха.

"Можем да превърнем Нидерландия отново в красива страна с по-малко търсещи убежище и престъпност, повече пари и къщи за нашите собствени хора, достойни грижи, много място за нашите фермери и рибари", заяви в Туитър антиислямският лидер Герт Вилдерс.

Движение на фермерите

Движението на фермерите и гражданите (ДФБ) ще се опита да повтори успеха си от изборите за сенат, които спечели по-рано тази година.

Лидерът му Каролина ван дер Плас отказа да участва в коалиция с Рюте и не изключи възможността да се кандидатира за министър-председател.

Въпреки че ги води към изборен успех в продължение на почти 13 години, кандидатурата на Рюте за безпрецедентен пети мандат е изправена пред предизвикателства и отвътре в самата VVD.

Ако фермерската партия се представи достатъчно добре на изборите, за да поиска място в коалиция, VVD на Рюте може да се изкуши да го изостави, за да запази мястото си начело на правителството.

Самият Рюте заяви, че на конференцията на партията през юни е имало напрежение във връзка с миграцията, а в петък добави, че все още има "енергия" за пети мандат, но трябва да помисли. /БГНЕС