Никола Йокич е Най-полезен играч на редовния сезон в НБА за трети път в кариерата си

Сърбинът е деветият баскетболист с три или повече приза за МВП в историята на Лигата.

Центърът на Денвър Нъгетс Никола Йокич спечели приза за Най-полезен играч на редовния сезон в Националната баскетболна асоциация за сезон 2023/24. За него това е трета награда за МВП, след като преди това триумфира в класацията през 2020/21 и 2021/22.

Сърбинът е едва деветият баскетболист в историята, който взима три или повече приза за Най-полезен играч в Лигата, присъединявайки се към Карийм Абдул-Джабар (6), Майкъл Джордан (5), Бил Ръсел (5), Уилт Чембърлейн (4), ЛеБрон Джеймс (4), Лари Бърд (3), Меджик Джонсън (3) и Моузес Малоун (3).

През настоящия сезон Йокич е десети по точки в НБА, четвърти по борби и трети по асистенции средно на мач. Той стана вторият играч в историята на Лигата с поне 2000 точки, 900 борби и 700 асистенции в една кампания след Оскар Робъртсън (1961-62).

Йокич приключи сезона втори по брой дабъл-дабъли (68) и трипъл-дабъли (25). Той стреля 58.3% от полето – 10-и най-висок показател в Лигата. С негова помощ действащите шампиони Денвър Нъгетс (57-25) изравниха върховото си постижение по победи в рамките на един сезон и поделиха най-добрия баланс в Западната конференция.

„Буците“ обаче са опрени до стената, тъй като изостават от Минесота Тимбъруулвс с 0-2 победи в полуфиналната серия, губейки и двете си домакинства с „вълците“. /БГНЕС