Нова форма на протест срещу правителството разтърси Иран

Широко разпространена мания за танцуване на жиснерадосна народна мелодия, при която хората пляскат и скандират "О, о, о, о, о", съобщи "Ню Йорк Таймс".


Видеоклипове, споделени в социалните медии, Би Би Си Персия и интервюирани иранци, показват мъже и жени от всички възрасти, които раздвижват бедрата си, въртят ръце и пеят завладяващите фрази на песента в иранските градове.

Хората танцуват по улиците, в магазините, на спортните стадиони, в училищата, моловете, ресторантите, спортните зали, на тържествата и навсякъде другаде. Движението в ключов тунел на магистрала в Техеран беше спряно за импровизирано танцово парти на песента. Млади дами с развети коси танцуват в парковете, а млади мъже правят хип-хоп хореография.

Група момчета от Техеран танцуват на популярната песен, подхранваща "кампанията за щастие".

"Очевидно е, че присъединяването към тази танцова тенденция изпраща силно послание", каза 32-годишната диджейка Сонами от Техеран. "То протестира и изисква нашата свобода и щастие".

В повечето страни публичните танци и пеене са приемливи. В Иран обаче публичните танци, особено от жени и между мъже и жени, са незаконни. Въпреки че правилото често се нарушава, прилагането му е произволно. Иранската култура се основава на музиката, танците и пеенето и 43-годишното управление на ислямските духовници не успя да я промени.

Само в редки случаи песента и танцът са довеждали до гражданско неподчинение. В края на ноември един старец на рибния пазар в Рашт, Северен Иран, го започна.

70-годишният собственик на сергия на пазара Садег Бана Мотеджадед танцуваше и подскачаше в бял костюм. Той изпя традиционна песен и покани посетителите да участват в забавлението - helheleh kon, velveleh kon. Малка група мъже ръкопляскаха и повтаряха: "О, о, о, о, о, о, о".

Жителите на града наричат Бана Мотеджаде Буги, по името на персийската дума за мегафон. Според кадри на неговия уебсайт и съобщения в местните медии той е работил на футболния стадион в продължение на години, като е обикалял трибуните с мегафон и е тръбял, за да активизира зрителите.

"Моята причина да танцувам е да правя хората щастливи", каза Бана Мотеджаде пред репортер на местна телевизия миналата седмица. "Искам само хората да са щастливи и да променят настроението си."

След като публикува в Instagram ремикс на песента с техно звуци и танц на местен блогър, видеото на Агапур, в което той танцува и пее на пазара, стана широко разпространено.

След това последваха репресиите. На 7 декември полицията в Рашт задържа 12 мъже от видеото, закри профилите им в Instagram и изтри кадрите от различни уебсайтове.

На страницата на Бана Мотеджаде в Instagram, която има 128 000 последователи, вместо профилната му снимка има лого на съдебната власт. Всички негови публикации са изчезнали, а съдебната власт публикува: "Тази страница е закрита за създаване на криминално съдържание" и че с извършителя "е взето отношение".

В телефонно интервю в Рашт приятел на Бана Мотеджаде заяви, че местното разузнавателно подразделение на Революционната гвардия е извикало мъжете и ги е разпитвало в продължение на часове. Той заяви, че те са били със завързани очи, нападани, заплашвани със съд и принуждавани да се закълнат, че няма да пеят и танцуват публично.

Той заяви, че Бана Мотеджаде е бил затворен за часове и обвинен в подстрекаване на опозицията на правителството. В рамките на операцията полицията е нахлула при уличните музиканти от Рашт, задържала е няколко от тях и е взела инструментите им.

През 2022 г. жените оглавиха общонационално въстание в Иран, което беше потушено с насилие, но протестите продължават по творчески начин, като например участниците в религиозния празник Ашура променят думите на религиозната балада, за да изразят презрението си към Ислямската република или към актуалната тенденция в танците.

След арестите възмущението на иранците бързо нарасна. Много разгневени потребители на социалните медии обвиниха администрацията, че воюва с щастието. Те заявиха, че полицията бързо е арестувала хора, които просто са празнували, но е пропуснала да задържи корумпирани служители.

"Режимът няма здрав разум", заяви 50-годишен лекар от Рашт Махан, който пожела анонимност. "Той е станал като авторитарен баща, който не може да защити и ръководи семейството си и зависи от насилието, за да се чувства силен."

Хората се снимаха как танцуват на песента навсякъде, имитирайки Бана Мотеджаде. Нарекоха го "кампания за щастие" и споделиха кадрите в WhatsApp и социалните мрежи.

Откакто го публикуваха в Instagram на 1 декември, ремиксът на Агапур, който съдържа оригиналния танц, събра 80 милиона гледания.

Местните медии публикуваха на първите си страници материали, в които оспорваха рационалността на репресиите, твърдейки, че те правят правителствените правила да изглеждат лоши. В публикация в Х видният социолог Мохамед Фазели го нарече "поражение по време на маневриране" и "самопричинена катастрофа".

"Ако един старец изрази някакво щастие пред магазина си, ние го смятаме за престъпник, но ако беше танцувал по време на нашите религиозни церемонии, щеше да бъде похвален", каза министърът на туризма Езатоллах Заргами, бивш командир на гвардейците и шеф на държавната телевизия. "Трудно ни е да излъчваме щастие."

Протестните танци бяха толкова популярни, че официалната страница на Азиатската футболна конфедерация (АФК) на фарси с почти 4 милиона последователи сподели видеоклип с ирански футболни звезди и отбори, които танцуват и аплодират песента.

Правителството се оттегли. Полицията в Гилан отрече да е арестувала Бана Мотеджаде. Те върнаха профила му в Instagram с всички негови снимки, на които той танцува и пее. Местни телевизии го интервюираха и в едно видео той заяви, че не е бил арестуван, по-скоро е бил „притиснат“.

Профилът му в Instagram има почти един милион последователи и много иранци го смятат за национален герой, който случайно е разпалил движение за промяна. /БГНЕС